Liderii AfD se plâng că şeful Serviciului german de informaţii interne denigrează partidul când afirmă că răspândește ură

Data publicării:
Alice Weidel si Tino Chrupalla AfD Germania la o conferinta de presa
Alice Weidel și Tino Chrupalla, liderii partidului extremist AfD. Foto: Profimedia

Partidul Alternativa pentru Germania (AfD) a făcut plângere împotriva şefului Serviciului de informaţii interne german, Thomas Haldenwang, pe care îl acuză că îi creează prejudicii politice prin declarațiile că partidul de extremă dreapta „răspândește ură şi agitaţie împotriva minorităţilor”.

AfD a depus o plângere la Ministerul de Interne împotriva lui Thomas Haldenwang, anunță dpa, potrivit Agerpres.

Mai mult, AfD i-a trimis o scrisoare lui Haldenwang şi o scrisoare de notificare oficială unui avocat al Serviciului de informaţii interne, cunoscut oficial drept Biroul federal pentru protejarea Constituţiei, aflat în subordinea Ministerului de Interne.

Cele două scrisori se referă la declaraţii făcute de Thomas Haldenwang în legătură cu publicarea raportului privind informaţiile interne pe 2022, în luna iunie.

Cu ocazia prezentării raportului, șeful Serviciului de informaţii interne a afirmat că părţi din AfD „răspândesc ură şi agitaţie împotriva minorităţilor de orice fel”.

„Vedem că atitudini antisemite sunt de asemenea reprezentate şi răspândite în părţi din AfD şi, de asemenea, că părţi din AfD sunt influenţate foarte puternic de Moscova şi răspândesc în prezent retorica rusă aici în Germania. Toate acestea sunt circumstanţe pe care alegătorii germani ar trebui să le aibă în minte atunci când decid”, a declarat Thomas Haldenwang.

O purtătoare de cuvânt a Biroului federal pentru protejarea Constituţiei a confirmat primirea unei scrisori de notificare din partea AfD, dar nu a oferit alte detalii.

Co-preşedinţii AfD, Alice Weidel şi Tino Chrupalla, au spus că în opinia lor Haldenwang a emis o „recomandare electorală împotriva AfD”.

Potrivit legii germane, Serviciul de informaţii interne are sarcina de a informa publicul despre „provocările care sunt direcţionate împotriva ordinii fundamentale democratice libere, existenţei sau securităţii ţării ori unui land federal sau care au ca obiectiv schimbarea ilegală a comportamentului oficial al organismelor constituţionale ale ţării sau ale unui land”.

AfD este monitorizată de Biroul federal pentru protejarea Constituţiei ca un caz suspectat de extremism de dreapta. Această clasificare a fost confirmată de Tribunalul administrativ din Koln în martie 2022. AfD a contestat decizia.

Citește și: Primul primar de extremă-dreapta ales într-un oraș din Germania

Editor : B.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri