Liderii UE l-au criticat dur pe Viktor Orban din cauza legii care interzice promovarea homosexualității. “Nu am devenit gay. Sunt”

Data actualizării: Data publicării:
viktor orban
Viktor Orban a fost confruntat de liderii UE, criticându-l dur pentru adoptarea legii care interzice promovarea homosexualității în Ungaria. Foto: Profimedia Images

Liderii UE l-au condamnat dur joi pe premierul ungar, Viktor Orban, pentru legea sa împotriva promovării homosexualităţii în rândul minorilor, considerată homofobă, relatează AFP. Premierul Luxemburgului, Xavier Bettel, l-a confruntat direct pe Orban, spunându-i că i-a fost greu ca bărbat homosexual și că s-a depășit “o linie roșie” în ceea ce privește legea.

Controversata legislaţie ungară a stârnit o dezbatere neobişnuit de aprinsă la summitul celor 27 de ţări de la Bruxelles, potrivit participanţilor.

''Nu a fost o discuţie diplomatică, a fost mai degrabă o confruntare", a comentat premierul belgian Alexander De Croo, calificând acest moment drept "istoric".

Premierul Luxemburgului, Xavier Bettel, a vorbit despre propriile dificultăți în a fi acceptat ca un bărbat homosexual, potrivit Politico.

“Nu am devenit gay. Sunt, nu este o alegere”, i-a spus Bettel liderului maghiar, potrivit oficialilor care au monitorizat discuția. “Mama mea urăște faptul că sunt gay, trăiesc cu asta. Iar acum puneți asta într-o lege. Vă respect, însă aceasta este o linie roșie. Este vorba de drepturile de bază, dreptul la a fi diferit”.

Legea a determinat 17 state membre, printre care Franţa, Germania, Olanda, Italia şi Belgia, să le scrie liderilor UE Charles Michel şi Ursula von der Leyen şi secretarului general al ONU Antonio Guterres (invitat la summit) despre necesitatea de a susţine valorile europene.

De Croo a subliniat că ''aproape toţi'' participanţii l-au criticat pe liderul suveranist, care nu a putut conta decât pe sprijinul omologului său polonez şi „puţin” pe al celui sloven. Unele state, precum Slovacia, nu au luat o poziție clară.

''Discuţia a fost animată şi foarte, foarte sinceră”, a declarat cancelarul german, Angela Merkel. ''Am fost cu toţii foarte clari în ceea ce priveşte valorile fundamentale care sunt importante pentru noi''.

"Ungaria, cu legea sa, nu mai are nimic de făcut în UE"

Premierul olandez, Mark Rutte, a fost foarte ofensiv, spunând că Ungaria, cu legea sa, nu mai are "nimic de făcut în Uniunea Europeană". El i-a spus lui Viktor Orban că, dacă nu-i plac valorile UE, ar trebui să activeze articolul 50 din tratat "care a fost creat în acest scop" şi să părăsească Uniunea - aşa cum au făcut britanicii, potrivit unei surse europene.

Potrivit acestei surse, suedezul Stefan Lofven a avertizat că concetăţenii săi nu doresc să "trimită bani către o ţară" care acţionează în acest fel, deşi fondurile europene reprezintă o importantă mană cerească pentru Ungaria, transmite Agerpres.

Legea prevede că "pornografia şi conţinutul care prezintă sexualitatea sau promovează devierea identităţii de gen, schimbarea de sex şi homosexualitatea nu trebuie să fie accesibile persoanelor sub 18 ani".

Angela Merkel a afirmat că în vreme ce părinții au drepturi, copiii au propriile lor drepturi și că este o problemă echivalarea homosexualității cu pedofilia.

Bettel a făcut apel direct la Orban: “Ne știm de opt ani, însă asta mă afectează. Vedeți câți tineri LGBTI se sinucid. Asta este foarte rău. Este o stigmatizare. Acum avem afișe anti-gay în Franța. Faceți din oameni o minoritate. Asta este foarte rău într-o țară europeană”.

Această lege ''nu mi se pare că este conformă cu valorile noastre'', a apreciat preşedintele francez, Emmanuel Macron, sperând să poată să-l convingă pe liderul ungar de o ''schimbare a acestui text''.

''Legea nu se referă la homosexuali, (ci) la modul în care părinţii vor să îşi educe copiii în materie de sex", s-a apărat Orban, acuzându-i pe omologii săi europeni că nu au citit-o.

„Sunt un luptător al libertății împotriva regimului comunist. Homosexualitatea era pedepsită și am luptat pentru libertate și drepturi – așa că eu apăr drepturile indivizilor homosexuali”, le-a spus, joi, Orban reporterilor.

Ungaria nu doreşte să părăsească UE. Dimpotrivă, vrem să o salvăm de ipocriţi", a scris pe Twitter ministrul ungar al justiţiei, Judit Varga.

Textul controversat i-a adus Budapestei o scrisoare de mustrare din partea Comisiei, care i-a dat termen până la 30 iunie pentru a răspunde. Executivul UE are competenţa de a iniţia proceduri pentru încălcări ale legislaţiei UE care ar putea duce la sesizarea Curţii de Justiţie a UE şi la aplicarea de sancţiuni.

Editor : Alexandru Costea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Pe câți bani cântă la nunți Irina Loghin, în 2024! Suma nu este deloc mică, de ce cere atât
Digi FM
Erika Isac și Delia, colaborarea anului în plan muzical. Piesa „Abracadabra” i-au cucerit pe fani: „Doamna...
Pro FM
Madonna, din nou singură la 65 de ani. Artista s-a despărțit de iubitul tinerel: „Lucrurile s-au stins între...
Film Now
Jane Fonda, fermecătoare la Festivalul de Film de la Cannes. După defilarea pe covorul roșu, actrița de 86 de...
Adevarul
Cum răspund ucrainenii noii legi a mobilizării: „Aș alege străinătatea, aș da mită. Viața mea este pe primul...
Newsweek
Maghiarii dau năvală să cumpere din România. „Până și produsele ungurești sunt mai ieftine la Arad"
Digi FM
A plecat din țară în urmă cu 20 de ani, iar acum vrea să se întoarcă acasă. Mesajul unei românce a devenit...
Digi World
Cât de nocive sunt pentru sănătate uscătoarele de rufe pe care le avem acasă. Avertismentul lansat de oamenii...
Digi Animal World
Momentul când o veveriță însetată se ține după un turist pentru a primit o gură de apă: „E atât de...
Film Now
A rupt tăcerea după 30 de ani. Sharon Stone a spus cine este producătorul care a sfătuit-o să întrețină...
UTV
(VIDEO) Travis Scott si iubitul lui Cher au fost implicati intr-o bataie la petrecerea de dupa Cannes 2024