Lituania se alătură țărilor care suspendă vaccinarea cu AstraZeneca „până primește concluziile finale ale EMA”

Data publicării:
Un cadru medical umple o seringă cu ser dintr-o doza de vaccin AstraZeneca.
Lituania se alătură țărilor care suspendă vaccinarea cu AstraZeneca. Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Lituania a urmat marţi exemplul altor ţări, suspendând la rândul său administrarea vaccinului produs de AstraZeneca, în timp ce acesta a fost verificat de Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA), relatează AFP, citată de Agerpres.

Ministrul lituanian al Sănătăţii, Arunas Dulkys, a anunţat că vaccinul nu va mai fi utilizat în ţara sa, ca măsură de precauţie, atât timp cât Agenţia Europeană a Medicamentului nu va furniza concluziile finale cu privire la siguranţa vaccinului.

Dulkys a spus că, dacă are încredere personal în vaccinul AstraZeneca şi este gata să fie vaccinat, oprirea temporară este cea mai sigură cale de a minimiza riscurile.

Citiți și:
România continuă vaccinarea cu AstraZeneca. Decizia a fost luată după şedinţa Comitetului Naţional privind Vaccinarea

Agenţia lituaniană pentru controlul medicamentelor a precizat că trei persoane au prezentat cheaguri de sânge în această ţară cu 2,8 milioane de locuitori după administrarea vaccinului, dar nu există niciun indiciu că vaccinul însuşi le-ar fi provocat.

Agenţia Europeană a Medicamentului analizează efectele secundare grave ale tuturor vaccinurilor împotriva COVID-19

Autoritatea de reglementare europeană a semnalat că analizează efectele secundare grave ale tuturor vaccinurilor împotriva COVID-19 şi ar urma să publice concluziile joi.

EMA a declarat marţi că este ferm convinsă că beneficiile vaccinului AstraZeneca depăşesc riscurile potenţiale, insistând că nu există dovezi care să stabilească o legătură între vaccin şi cheagurile de sânge.

Circa 15 state europene, printre care Germania, Franţa şi Italia, au suspendat ca măsură de precauţie administrarea vaccinului AstraZeneca, în urma semnalării unor probleme sanguine la persoane inoculate cu acest ser, precum dificultăţi de coagulare sau formarea de cheaguri de sânge (tromboze), dar fără o legătură dovedită în acest stadiu.

Editor : Liviu Cojan

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri