Lovitură grea pentru Olaf Scholz. Coaliția cancelarului german, înfrântă la alegerile regionale (exit-poll)

Data actualizării: Data publicării:
olaf scholz cu ochiul acoperit cu eye patch
Coaliţia de centru-stânga a cancelarului Olaf Scholz a suferit o înfrângere grea la alegerile din două landuri din Germania. Foto: Ptrofimedia

Coaliţia de centru-stânga a cancelarului german Olaf Scholz a suferit o înfrângere grea la alegerile de duminică din două landuri - Bavaria (sud) şi Hesse (vest). Potrivit exit-poll-urilor transmise de postul de televiziune ARD, conservatorii aflaţi în opoziţie sunt pe punctul de a ieşi învingători. De asemenea, extrema dreaptă (AfD) a înregistrat rezultate în creștere față de alegerile anterioare în ambele landuri.

În Hesse, creştin-democraţii conservatori (CDU) au obţinut 35,5% din voturi, comparativ cu 16% pentru social-democraţii lui Scholz, dând o lovitură personală ministrului de Interne, Nancy Faeser, care a participat ca principală candidată a SPD în acest land, scrie Agerpres, preluând AFP și Reuters.

În Bavaria, partidul soră al CDU, Uniunea Creştin-Socială (CSU), a obţinut 37% din voturi - cel mai slab rezultat din 1950, deşi probabil suficient pentru a-şi continua coaliţia cu formaţiunea populistă Votanţii Liberi, care are 14%. SPD, care este în mod tradiţional slab în Bavaria, a obţinut 8,5% din voturi.

Cei doi parteneri minoritari din coaliţia lui Scholz, Verzii şi Democraţii Liberi (FDP), au obţinut rezultate mai proaste decât la alegerile din 2018 din cele două landuri, FDP fiind pe cale să iasă din parlamentul din Bavaria.

Între timp, extrema dreaptă Alternativa pentru Germania (AfD) a înregistrat câştiguri, crescând la 16% în Hesse şi la 15% în Bavaria, comparativ cu 13,1%, respectiv 11,6% în 2018.

Editor : B.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri