Macron o acuză pe Merkel de demagogie în cazul vânzării de armament către Arabia Saudită

Data publicării:
World Leaders Meet For NATO Summit In Brussels
Foto: Guliver/Getty Images

Emmanuel Macron a criticat-o, în mod implicit, pe Angela Merkel, aliata sa europeană, denunţând „pura demagogie” a unor ţări care, la fel ca Germania, vor să înceteze să exporte armament în Arabia Saudită din cauza scandalului Khashoggi, relatează AFP.

World Leaders Meet For NATO Summit In Brussels
Emmanuel Macron și Angela Merkel au opinii diferite / FOTO: Getty Images

”Este pură demagogie să spui că opreşti vânzările de armament” către Riad, în urma asasinării jurnalistului Jamal Khashoggi în consulatul saudit de la Istanbul, la începutul lui octombrie, un caz care provoacă un scandal internaţional.

Vânzările de armament „nu au nimic a face cu domnul Khashoggi, nu trebuie să confundăm totul”, a tunat Macron într-o conferinţă de presă la Bratislava, într-o rară exprimare publică a unui dezacord cu principala sa parteneră în Europa.

„Eu îi admir mult pe cei care, înainte să ştie, spun «nu vom mai vinde arme!». Ei vând deja, uneori mai mult ca Franţa, prin joint ventures pe care le au!”, a spus preşedintele francez, răspunzând întrebării unei jurnaliste despre îndemnurile Germaniei şi Austriei la încetarea vânzării de armament către Riad.

Angela Merkel a revenit, la Praga, asupra propunerii germane făcute la începutul săptămânii, de a nu mai livra armament Riadului. „Noi am spus că trebuie să se clarifice ceea ce constituie dedesubturie acestei crime oribile şi, până atunci, noi nu vom mai furniza armament Arabiei saudite”, a explicat ea.

„Şi care este legătura între vânzările de armament şi domnul Khashoggi?”, a întrebat Emmanuel Macron. „Eu înţeleg legătura cu Yemenul (unde Arabia Saudită, aliata Emiratelor Arabe Unite (EAU) poartă un război contra rebelilor houthi), însă nu există nicio legătură cu domnul Khashoggi! Dacă vrem să impunem sancţiuni, trebuie să impunem în toate domeniile! În acest caz, trebuie să oprim vânzarea de vehicule”, a continuat iritat Emmanuel Macron, chestionat de presă.

Automobilul este una dintre perlele coroanei industriei germane.

Sursa: news.ro

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri