Marea Britanie vrea să îi respingă pe mare, spre Franţa, pe migranţii care traversează Canalul Mânecii

Data publicării:
Ministrul britanic de Interne, Priti Patel
Ministrul britanic de Interne, Priti Patel. Foto: Profimedia Images

Ministrul britanic de Interne, Priti Patel, a aprobat o nouă strategie de respingere spre Franţa a bărcilor cu migranţi care traversează Canalul Mânecii pentru a ajunge în Marea Britanie, au relatat joi mai multe ziare britanice.

Poliţia britanică de frontieră (Border Force) este instruită în noi metode care permit respingerea acestor ambarcaţiuni înainte ca ele să ajungă în sudul Angliei, în contextul unui flux record observat în ultimele luni, scriu publicațiile citate de Agerpres.

Times scrie că Priti Patel a cerut să fie rescrisă în acest sens interpretarea dată de Regatul Unit dreptului maritim internaţional. Această strategie, care a primit acordul premierului Boris Johnson, nu ar fi folosită „decât în circumstanţe extrem de limitate”, conform Telegraph, adică pentru ambarcaţiunile mari şi atunci când situaţia este considerată sigură.

După „discuţii constructive” avute cu omologul său francez Gérard Darmanin miercuri, la Londra, ea a precizat pe Twitter că vrea să obţină „rezultate” şi să facă din oprirea traversărilor „o prioritate absolută”.

Însă într-o scrisoare adresată ministrului britanic, datată luni, Darmanin a atras atenţia că folosirea respingerilor pe mare „ar risca să aibă un impact negativ asupra cooperării noastre”.

„Pe mare, salvarea de vieţi are prioritate în faţa consideraţiilor privind naţionalitatea, statutul şi politica migratorie, în strictă conformitate cu dreptul internaţional care reglementează cercetarea şi salvarea pe mare”, a adăugat el.

Londra, care a făcut din înăsprirea luptei împotriva imigraţiei o prioritate după Brexit, vrea să facă impracticabile aceste treceri periculoase şi pune presiune de mult timp ca Franţa să îşi intensifice eforturile de a le împiedica.

Un nou val de migranţi care traversează Canalul Mânecii a fost observat în ultimele zile, facilitate de vremea bună. Luni, 785 de migranţi au ajuns ilegal în Marea Britanie, după un record de 828 într-o zi atins în august, ridicând la peste 13.000 numărul lor de la începutul anului, conform agenţiei de presă PA.

În scrisoarea sa, Gérard Darmanin a respins propunerea britanică de a crea „un centru de comandă comun unic” cu forţe franceze şi britanice, considerându-l o încălcare a suveranităţii Franţei şi inutil din cauză că, pe teren, coordonarea este deja „bună şi eficace”.

El a subliniat că actuala creştere a numărului de migranţi debarcaţi în Marea Britanie se explică în special prin faptul că traficanţii folosesc bărci cu o capacitate tot mai mare.

Editor : M.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri