Sari la conținut

Marine Le Pen, audiată în ancheta privind finanțarea partidului său de extremă dreapta

Foto: Gulliver/GettyImages 

Marine Le Pen a fost audiată în calitate de 'martor asistat', statut intermediar celor de martor și de pus sub urmărire (inculpat). Potrivit surselor apropiate anchetei, audierile au durat întreaga dimineață.

Frontul Național este pus sub urmărire în acest dosar din luna septembrie, pentru tăinuire de abuz de bunuri sociale și complicitate la escrocherie, notează Agerpres.

Marine Le Pen a mai fost convocată în două rânduri în toamna anului trecut, în calitate de martor, însă a refuzat să se prezinte în fața magistraților.

Ancheta judiciară a fost declanșată în 2014 și vizează alegerile legislative și prezidențiale din 2012. Liderii acestui partid și ai unei societăți apropiate mișcării, Riwal, sunt suspectați că ar fi pus în funcțiune un sistem fraudulos de înavuțire din bani publici.

Anchetatorii suspectează impozite umflate și suprafacturate pe spezele statului, care rambursează cheltuielile de campanie. În total, mai multe milioane de euro ar fi fost deturnate, acuzație pe care FN, care denunță un complot politic, o respinge.

Justiția franceză se interesează, de asemenea, în cadrul unei alte anchete, de declarațiile de venit pentru 2014 ale Marinei Le Pen și tatălui său, Jean-Marie Le Pen, fondatorul Frontului Național, declarații considerate subevaluate.

Pe aceeași temă