Marine Le Pen speră la o victorie ca cea a lui Donald Trump

Data publicării:
marine le pen
FOTO: Gulliver/ Getty Images

Victoria surprinzătoare a lui Donald Trump în alegerile prezidenţiale americane este o victorie a poporului împotriva elitelor, a apreciat Marine Le Pen duminică şi şi-a exprimat speranţa că francezii vor vota la fel ca americanii, anul viitor, în alegerile prezidenţiale franceze, relatează Reuters.

marine le pen
FOTO: Gulliver/ Getty Images

Potrivit institutelor de sondare a opiniei publice, preşedinta Frontului Naţional (FN, extremă-dreapta) ar putea să obţină o victorie în primul tur al alegerilor prezidenţiale franceze, în aprilie 2017, însă ar fi înfrântă - indiferent care ar fi adversarul ei - în al doilea tur, potrivit News.ro.

Întrebată de BBC care sunt consecinţele victoriei lui Donald Trump asupra candidatura sale, reprezentanta extremei drepte a răspuns că „el (Trump) a făcut posibil ceea ce era prezentat ca total imposibil. Deci, aceasta este mai ales victoria popoarelor împotriva elitelor”.

Schiţând o paralelă cu situaţia din Franţa, ea a adăugat „eu doresc ca în Franţa poporul să poată, de asemenea, să răstoarne un pic masa în jurul căreia îşi împart elitele ceea ce ar trebui să le revină francezilor. Şi, deci, aceasta ar fi un pic adevărata problemă a alegerilor prezidenţiale.

Ea şi-a exprimat speranţa ca cetăţenii europeni să poată să aibă posibilitatea să-şi facă cunoscută opinia despre Uniunea Europeană prin referendum, după modelul consultării de la 23 iunie din Marea Britanie. Dacă s-ar pune întrebarea respectivă, elitele s-ar afla în faţa altei surprize, a adăugat Marine Le Pen.

Ea a mai declarat că nu există motive ca Europei să-i fie frică de preşedintele rus Vladimir Putin.

„Am face mai bine, dacă am vrea o Europă puternică, să negociem cu Rusia şi să avem acorduri de cooperare cu Rusia, acorduri comerciale cu Rusia”, a declarat Marine Le Pen, potrivit transcrierii în engleză a unei părţi a interviului, care nu este disponibil în franceză.

UE este cea care destabilizează Europa, nu Rusia, a subliniat Le Pen.

„Modelul pe care-l apără Vladimir Putin este (modelul) raţiunii, protecţionismului, căutării interesului propriei ţări, apărării propriei identităţii, este un model care îmi place”, a mai subliniat reprezentanta extremei drepte franceze.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri