Șefa Consiliului Federaţiei Rusiei avertizează europenii că „vor pierde mai mult decât pierdem noi” dacă îi sunt confiscate activele

Data publicării:
Șefa Consiliului Federației Rusiei Valentina Matvienko
Valentina Matvienko avertizează Europa. Foto: Shutterstock

O aliată a preşedintelui Vladimir Putin a avertizat marţi Europa că a întocmit deja legislaţie pentru a răspunde dacă active ruse în valoare de aproape 300 de miliarde de dolari vor fi confiscate de Occident şi utilizate pentru a ajuta Ucraina, relatează Reuters, potrivit Agerpres. 

După ce preşedintele rus Vladimir Putin şi-a trimis trupele în Ucraina în 2022, SUA şi aliaţii lor au interzis tranzacţiile cu banca centrală din Rusia şi cu Ministerul de Finanţe de la Moscova, blocând active de circa 300 de miliarde de dolari ale Rusiei în Occident.

Oficiali de rang înalt din SUA vor să confişte aceste active pentru a sprijini Ucraina, deşi unii bancheri şi oficiali europeni sunt îngrijoraţi că însuşirea pur şi simplu a acestor active ar crea un precedent periculos.

Camera Reprezentanţilor din SUA a adoptat sâmbătă o lege care permite confiscarea activelor suverane ruse, deşi partea leului din aceste active se află în Europa.

Valentina Matvienko, preşedinta camerei superioare a parlamentului rus a declarat pentru agenţia rusă de ştiri RIA: „Avem un răspuns pregătit. Avem un proiect de lege, pe care suntem gata să-l examinăm imediat, asupra unor măsuri retaliatorii”, a adăugat ea.

Matvienko, care este și membru al Consiliului rus de securitate, a adăugat: „Şi europenii vor pierde mai mult decât pierdem noi”. Aceasta nu a furnizat amănunte privind răspunsul Moscovei la confiscarea de active ruse, care este încă în discuţie în Occident.

O opţiune care este discutată de Occident este de a confisca venitul generat de îngheţarea activelor, fără însuşirea activului în sine. Putin a declarat că Occidentul a declanşat un război economic împotriva Rusiei şi a elogiat rezilienţa economiei ruse, care a crescut cu 3,6 puncte procentuale anul trecut, afirmând în acelaşi timp că sancţiunile occidentale au eşuat în a opri comerţul rus.

Kremlinul a afirmat în mod repetat că orice confiscare a bunurilor sale ar merge împotriva tuturor principiilor pieţei libere pe care Occidentul le proclamă şi ar submina încrederea în dolar şi euro şi băncile centrale din statele occidentale, descurajând în acelaşi timp investiţiile globale.

De asemenea, Rusia a anunţat că va contesta orice confiscare în tribunale.

Unii oficiali ruşi au sugerat că, dacă activele ruse sunt confiscate, atunci activele investitorilor străini blocate în conturile aşa-numite de tip C în Rusia ar putea suferi aceeaşi soartă. Nu se ştie cu exactitate câţi bani s-ar afla în aceste conturi.

Preşedintele camerei inferioare a parlamentului rus, Viaceslav Volodin, a declarat luni că Rusia are motive pentru a confisca activele occidentale după votul din Camera Reprezentanţilor.

Volodin a spus că din activele ţării sale îngheţate peste hotare, pe care el le-a estimat la circa 280 de miliarde de dolari, numai 5-6 miliarde de dolari se află în SUA, în timp ce active de circa 210 miliarde de euro se află în Uniunea Europeană.

Editor : C.S.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri