Mărturii ale românilor din Atena: „Totul s-a ars într-un sfert de oră. Oamenii n-au avut timp să fugă”

Data actualizării: Data publicării:
incendii atena twitter de la tv

O naţiune în stare de şoc. Vremea extremă care a lovit regiunea din jurul capitalei Atena a lăsat în urmă distrugeri înspăimântătoare, că după război. Românii stabiliţi în zonă sunt şocaţi de violenţa focului, de viteză cu care s-a propagat şi de efectele sale.

Totul s-a ars într-un sfert de oră. N-aveau timp să anunţe, să fugă oamenii. Mulţi au ars în maşinile lor şi chiar pe autostradă. Mulţi au intrat în mare, câţiva s-au înecat, pentru că nu ştiau să înoate bine. Marea era agitată, din cauza vântului, nici măcar vapoarele nu puteau să vină în ajutorul oamenilor”, povestește Akis Spiratos, ghid turistic.

Cerul Atenei nu a mai fost albastru, cum este de obicei. A fost încărcat de nori, de praf, de cenuşă, de fum. Zonele afectate sunt zone în periferia regiunii Attica. Sunt zonele în care grecii, în general, îşi au casele de vacanţă. Acum este perioada de vacanţă. Sunt tabere foarte multe de copii în zonele respective”, spune Adriana Roșca, româncă stabilită în Atena.

Autorităţile au activat ajutoarele umanitare pentru Grecia, inclusiv cele internaţionale. Spania şi Cipru au răspuns foarte prompt, au trimis deja ajutoare de toate formele, inclusiv umane, medicamente, pompieri, elicoptere, avioane.S-au pus la dispoziţie de către toate primăriile şi de către cetăţenii din zonele afectate casele, taxiurile sunt gratis pentru cei care se deplasează în acele zone pentru ajutoare. Se cere foarte mult donarea de sânge. E nevoie foarte mare pentru persoanele rănite. Sunt foarte multe persoane dispărute, despre care încă nu ştim în ce situaţie sunt”, afirmă Florin Stoica, român stabilit în Atena.

Citiți și: Imaginile dezastrului din Grecia: Trupuri carbonizate, găsite îmbrățișate la câteva zeci de metri de mare

Ce se întâmplă cu turiștii români din Grecia. Sfatul șefului ANAT

VIDEO. Incendii devastatoare în Grecia. Bilanțul oficial - 74 de morți. Numărul victimelor ar putea crește

Ministrul grec de Interne: „Asistăm la un dezastru de proporții biblice”. Explicația fenomenelor extreme din Grecia

VIDEO. „Avem nevoie de măști de oxigen”. Mărturiile celor prinși de flăcări în Grecia

FOTO. Situația se agravează în Grecia: Momentul în care a început infernul

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri