Matei Vișniec: Războaiele religioase revin în Europa

Data publicării:
visniec matei

Cei care cunosc realitatea spun aşa: organizaţia Statul Islamic nu este formată numai din descreieraţi, nu sunt doar nişte psihopaţi. Ei sunt nişte oameni care au ştiut să se organizeze, care au utilizat o întreagă structură militară - practic, un corp al ofiţerilor aparţinând fostei armate a lui Saddam Hussein, cea dizolvată de americani - ca să-şi creeze armata, ca să-şi instruiască oamenii şi ca să cucerească spaţiul pe care l-au cucerit. Dar ceea ce este şi mai îngrijorător ar fi faptul că aceşti jihadişti totuşi, indiferent dacă ne place sau nu ne place, au un sprijin popular. De unde această idee că, până la urmă, jihadismul nu va putea fi învins doar pe teren militar”, spune Matei Vişniec.

Spaţiul de recrutare al jihadismului este enorm şi ceva îi fascinează pe aceşti tineri. Acestor tineri, care sunt devalorizaţi probabil în ţările lor, li se oferă o soluţie să fie respectaţi imediat. Li se spune: „veniţi la noi, noi vă respectăm! Veniţi la noi, aici veţi avea o misiune! Veniţi la noi, noi vă dăm un sens vieţii voastre” Sigur că ei sunt manipulaţi. Sigur că ei sunt spălaţi pe creier. Sigur că ei sunt atraşi, pur şi simplu sacrificaţi, cu o naivitate îngrozitoare. Ceea ce nu înseamnă că doctrina nu reuşeşte în continuare să funcţioneze şi mediatic, şi pe diverse canale, mai bine decât proiectele de societate pe care le oferă occidentalii, ceea ce este cu totul şi cu totul dureros”, a adăugat jurnalistul.

Ne aflăm sub o formă de dictatură foarte subtilă, aceea a gândirii politice corecte. Iar uneori chiar şi intelectualii europeni, chiar şi intelectualii francezi nu au curajul să spună diverse adevăruri. În Franţa, de pildă, ceea ce se întâmplă în aceste cartiere, unde salafişti, unde Fraţii Musulmani, unde islamul radical şi-a instalat bazele şi a luat sub control şi tineri, şi spaţii să zicem fizice - pentru că unele cartiere pur şi simplu sunt sub controlul unor astfel de reţele invizibile uneori, aceste realităţi nu sunt nici foarte cunoscute şi nici nu se vorbeşte prea mult despre ele. Republica franceză nu a reuşit să-şi impună valorile în şcoli, n-a reuşit să-şi impună valorile, şi nici ordinea republicană, în unele cartiere. Din păcate, războaiele religioase sunt pe cale să revină în Europa. Ceea ce s-a întâmplat la Paris este o expresie a unui război religios”, a apreciat Matei Vișniec. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri