Prezentatorii meteo din Marea Britanie au fost hărțuiți de troli pe rețelele sociale

Data actualizării: Data publicării:
Meteorolog britanic prezinta vremea la tv
Meteorologii britanici care prezintă valul de căldură se confruntă cu insulte fără precedent pe rețelele sociale. Foto: BBC.com

Meteorologii s-au confruntat cu niveluri fără precedent de insulte și trolling în timpul valului de căldură extremă care s-a instalat în Marea Britanie, potrivit cifrelor din industrie, scrie BBC.

Echipa BBC a primit sute de tweet-uri sau e-mailuri insultătoare și abuzive prin care li se puneau sub semnul întrebării rapoartele și li se spunea să se „liniștească”, după ce temperaturile au ajuns la 40 de grade Celsius.

Meteorologul BBC Matt Taylor a spus că nu a mai experimentat așa ceva în aproape 25 de ani de când prezintă vremea.

Cea mai mare parte a abuzurilor pare să fi fost provocată pe măsură ce s-au făcut legături între caniculă și schimbările climatice.

Marea Britanie a înregistrat o temperatură-record pe 19 iulie, de 40 de grade Celsius, limită atinsă pentru prima dată. Zeci de locații au înregistrat temperaturi peste recordul precedent din Regatul Unit, de 38,7 grade Celsius, iar 15 stații de pompieri au declarat stare de urgență din cauza unor incendii.

Met Office a estimat că valul de căldură a fost cel mai probabil o urmare a schimbărilor climatice.

„Mesajele sunt pe un ton mai abuziv decât orice am primit vreodată. M-am oprit puțin din parcurgerea lor, deoarece a devenit prea deprimant să citesc unele dintre ele”, a declarat Matt Taylor de la BBC.

Au fost vizați și meteorologii de la Met Office și Royal Meteorological Society (RMS).

Membrii RMS au fost „batjocoriți” și „acuzați de minciună”, a declarat directorul executiv al Societății Regale de Meteorologie, profesorul Liz Bentley.

„Comentariile insultătoare se înmulțesc atunci când sunt aduse în discuție schimbările climatice”, a spus ea.

Meteorologul principal de la Met Office, Alex Deakin, a spus că „este înfricoșător în anumite privințe”, adăugând că este „frustrant și ofensator” pentru colegii săi, „unele dintre mințile grozave din domeniul științei climatice”. „Arătați un pic de respect și faceți mai degrabă un pic de cercetare, decât să-l credeți pe Bob de la cârciumă sau pe Tony de pe YouTube”, a mai declarat acesta.

Tweet-urile adresate BBC Weather și prezentatorilor săi au fost în mare parte insulte.

Alte tweet-uri au acuzat Met Office și BBC că transmit mesaje „alarmiste” și „isterice”, cerând celor două instituții să nu mai sperie oamenii.

Sute de persoane și-au împărtășit experiențele legate de valul de caniculă din 1976 pe rețelele de socializare, mulți spunând că valul de căldură din această lună „nu a fost diferit”.

Temperatura maximă în 1976 a fost însă de 35,9 C, cu peste patru grade mai mică decât cea de 40,3 C înregistrată la 19 iulie, anul acesta. 9 din 10 dintre cele mai fierbinți zile înregistrate vreodată în Marea Britanie au fost din 1990 încoace, potrivit Met Office. Cea mai călduroasă zi din 1976 ocupă locul 13 în lista celor mai fierbinți zile înregistrate în Regatul Unit.

Perioadele de căldură intensă apar în cadrul modelelor meteorologice naturale, dar devin din ce în ce mai frecvente în întreaga lume, mai intense și durează mai mult ca urmare a schimbărilor climatice induse de om.

„Ceea ce mă frustrează cel mai mult este atunci când sunt acuzat că aș răstălmăci adevărul. În calitate de meteorologi, raportăm fapte. Nu există conspirație”, a spus Meteorologul BBC Tomasz Schafernaker.

Jennifer Bartram, meteorolog la BBC North East, a legat nivelul de abuz din mesaje cu dezinformarea despre situația climatică care circulă la nivel înalt.

„Am observat că abuzul devine mai rău și mai personal și este destul de demoralizant când încerci să-ți faci treaba”, a spus ea.

Matt Taylor a spus că prezentarea la TV a valului de căldură a fost „cu adevărat emoționantă” și s-a simțit „ca un adevărat punct de cotitură în atitudinea publicului și realizarea a ceea ce s-a întâmplat cu clima noastră”. „Vremea influențează emoțiile. Îi face pe oameni atât de agitați. Ceea ce este bine pentru unii este rău pentru alții, și invers. Clima noastră s-a schimbat, așa că felul în care raportăm, precum și răspunsul nostru, trebuie să se schimbe. Tot ceea ce încercăm să facem este să aducem oamenilor faptele”, a adăugat acesta.

„Este complet inacceptabil ca orice membru al personalului să fie insultat pe rețelele sociale doar pentru că își face treaba”, a transmis BBC Weather.

Editor : Liviu Cojan

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri