Ministrul de externe ungar: Lucrăm la adâncirea alianţei cu majoritatea vecinilor care obişnuiau să ne fie inamici

Data actualizării: Data publicării:
harta ungariei cu vecinii sai
Ungaria vrea să-și îmbunătățească relațiile cu vecinii săi "care obișnuiau să-i fie inamici", spune ministrul de externe. Foto: Profimedia Images

Ungaria lucrează în prezent pentru a-şi adânci alianţa cu ''majoritatea vecinilor săi care obişnuiau să fie inamici'', a declarat, joi, ministrul de externe ungar Peter Szijjarto în faţa comisiei parlamentare pentru coeziune naţională din Ungaria, informează MTI.

''Este clar că o cooperare strânsă, mai degrabă decât izolarea, este în interesul tuturor ţărilor din Bazinul Carpatic'', a spus Szijjarto în cadrul audierii sale anuale în această comisie, adăugând că atât comunităţile maghiare din alte ţări, cât şi minorităţile etnice din Ungaria sunt esenţiale pentru această cooperare, potrivit Agerpres.

El a precizat, totuşi, că Ucraina ''a ridicat la nivel guvernamental poziţia sa împotriva comunităţii maghiare''.

Potrivit şefului diplomaţiei de la Budapesta, ''incitarea la ură'' împotriva maghiarilor şi intimidările aflate în centrul politicii guvernului ucrainean sunt o ''reminiscenţă a celei mai întunecate perioade sovietice''. Promisiunea guvernului de la Kiev de a face din Transcarpatia o poveste de succes ucraineano-ungară este încă ''la nivel de propagandă''.

Relaţiile dintre Budapesta şi Kiev s-au tensionat mai ales în ultimii trei ani, după ce parlamentul ucrainean a adoptat o nouă lege a educaţiei. Votată la începutul lui septembrie 2017 şi promulgată de preşedintele de la acea vreme, Petro Poroşenko, noua lege a introdus sistemul de 12 clase în Ucraina şi extinderea utilizării limbii ucrainene în sfera educaţiei.

Conform actului normativ, studiul în învăţământul secundar şi superior în Ucraina se face exclusiv în limba de stat (ucraineană), iar educaţia în limbile minorităţilor este disponibilă doar în grădiniţe şi şcoli primare.

Editor : A.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri