Sari la conținut

Noi declarații separatiste la Tiraspol

Pretenţiile separatiste s-au amplificat la Tiraspol în contextul crizei din Ucraina şi anexării Crimeei la Federaţia Rusă. Liderii separatişti au cerut în repetate rânduri recunoaşterea independenţei şi alipirea la Rusia. În sprijinul acestor pretenţii, politicienii transnistreni invocă referendumul din 2006, când 96 la sută dintre locuitorii regiunii separatiste ar fi votat pentru independenţă.

Primul nostru obiectiv este, bineînţeles, independenţa şi recunoaşterea acesteia de către comunitatea internaţională. Vrem ca voinţa poporului Transnistriei să fie luată în considerare. În acest moment cea mai bună soluţie ar fi ceea ce putem numi un divorţ civilizat de Moldova”, a declarat Evgheni Șevciuk.

Liderul separatist nu vede cu ochi buni semnarea Acordului de Asociere pe care Republica Moldova urmează să îl semneaze la sfârşitul acestei luni cu Uniunea Europeană. În opinia sa, nu va face decât să înrăutăţească situaţia.

„Semnarea Acordului va avea un impact economic negativ pentru noi, pentru că nu am participat la negocieri... Am semnalat în repetate rânduri elementele negative ale acestui Acord şi vom contiuna să facem acest lucru, dar acest lucru nu pare să fie suficient”, a spus Șevciuk.

Republica Moldova urmează să semneze Acordurile de Asociere şi de Liber Schimb cu Uniunea Europeană la 27 iunie, într-o ceremonie care va avea loc la Bruxelles.