Sari la conținut

O româncă a murit la un spital din Spania după ce a așteptat 12 ore la Urgență

A stat timp de 12 ore în camera de gardă a unui spital fără ca nimeni să o ia în seamă. Este povestea unei românce din Spania care a murit pe holul unui spital din Andaluzia, deşi când a sosit la Urgenţă starea ei era gravă. Reprezentanţii unităţii medicale nu au încă o explicaţie pentru această tragedie. Opinia publică din Spania este însă indignată şi reclamă starea dezastruoasă în care se află multe spitale din regat.

Surse din spitalul au precizat pentru El Mundo că faptele au avut loc pe 21 decembrie când femeia a ajuns la Urgenţă în stare "destul de gravă" la recomandarea medicului din Quesada, unde locuia. 

Reprezentant al azilul din Quesada: „Am văzut rapid că această femeie nu răspundea. Nu avea febră, dar nu era bine şi atunci am plecat spre Úbeda.”

Împreună cu o asistentă medicală de la azil, Aurelia a fost trimisă spre cel mai apropiat spital, San Juan de la Cruz din localitatea Úbeda. A fost ajutată de infimieră să completeze formularele de la Camera de Gardă, după care a fost lăsată acolo.

Reprezentant al azilul din Quesada: „Când a ajuns la Urgenţă, protocolul nostru s-a încheiat acolo.”

Era puţin după ora 14 când românca a ajuns la Urgenţă, a fost luată în evidenţă şi pusă pe o targă. Reprezentanţii spitalului spun că medicii ar fi strigat-o de câteva ori, dar pentru că nu a răspuns, au crezut că a plecat. La 8 ore după ce femeia a ajuns la spital, s-a schimbt tura la Urgenţă. Era ora 22, însă nici medicii veniţi nu au observat-o. Abia după 2 noaptea, după 12 ore de aşteptare, un doctor a întrebat cine este femeia de pe targă. Nimeni nu a avut un răspuns, aşa că medicul a mers să o verifice. Românca murise deja.

Javier Lopez, jurnalist: „O persoană care aşteaptă 12 ore pe o targă, fără ca nimeni să o bage în seamă, vorbeşte puţin, să nu spun de dezumanizare, dar de o lipsă de interes.”

Poliţia spaniolă şi conducerea spitalului au deschis anchete.

Reprezentant al spitalului din San Juan de la Cruz: „Este o investigaţie complexă pentru a stabili toate circumstanţele şi tot ce s-a întâmplat.”

Opinia publică din Spania este indignată şi consideră că tragedia Aureliei Doina este cea mai bună dovadă pentru starea în care se află sistemul medical spaniol. Sindicaliştii reclamă proastă gestionare a banilor, lipsa personalului calificat şi a celor necesare îngrijirii bolnavilor.

 

Pe aceeași temă