Sari la conținut

Oficiali de rang înalt, demiși de Putin

Anunţul demiterii celor doi oficiali a fost făcut de către purtătorul de cuvânt al Kremlinului. El susţine că şeful Departamentului pentru Afaceri Interne, Oleg Morozov, a cerut demiterea din motive familiale. Nicio vorbă, însă, despre concedierea celuilalt oficial, Serghei Bolhovitin, șeful Departamentului pentru Cooperare Internațională. Acesta se ocupa de aspectele tehnice ale cooperării externe.

Demiterile vin, de asemenea, pe fondul zvonurilor care au circulat în urmă cu o săptămână pe tema dispariției din viața publică a liderului de la Kremlin. Unele speculații indicau un posibil complot pus la cale chiar de apropiații săi, în urma căruia președintele rus ar fi fost îndepărtat de la putere.

Morozov a fost înlocuit de Tatiana Voronova. Aceasta lucra la Kremlin din 2013. Anterior ea a condus organizația de tineret a partidului lui Putin, Rusia Unită, a fost parlamentar și a fost președintele Comisiei Electorale Centrale. Analiștii spun că Voronova este protejata lui Viaceslav Volodin – prim-adjunctul șefului administrației prezidențiale, care anul trecut a fost pus pe lista neagră a Uniunii Europene din cauza rolului jucat în anexarea Crimeei. Observatorii au văzut în numirea ei un posibil semnal că puterea de la Moscova se pregătește pentru alegerile locale care în unele regiuni vor avea loc la sfârșitul acestui an, dar și pentru alegerile parlamentare din 2016.