Olanda anunţă că va livra „un număr inițial” de 18 avioane de luptă F-16 Ucrainei

Data actualizării: Data publicării:
avion f-16
Olanda anunţă că va livra „un număr inițial” de 18 avioane de luptă F-16 Ucrainei. Foto: Inquam Photos / George Călin

Olanda va livra Ucrainei 18 avioane de luptă F-16 pentru a o ajuta în lupta sa împotriva invaziei ruse, a anunţat vineri premierul Mark Rutte, relatează Reuters.

„Astăzi l-am informat pe preşedintele Zelenski despre decizia guvernului nostru de a pregăti un număr iniţial de 18 avioane de luptă F-16 pentru a fi livrate Ucrainei”, a declarat premierul interimar Mark Rutte într-o postare pe platforma X.

„Livrarea de avioane F-16 este unul dintre cele mai importante elemente ale acordurilor încheiate cu privire la sprijinul militar pentru Ucraina”, a precizat Rutte.

Livrarea avioanelor de vânătoare este încă în aşteptarea unei licenţe de export din partea Ministerului olandez de Externe şi a îndeplinirii criteriilor privind personalul şi infrastructura din Ucraina, a adăugat Rutte, fără a oferi un calendar exact pentru aceste decizii. Însă anunţul a făcut posibilă rezervarea de fonduri şi alocarea de oameni pentru a pregăti avioanele pentru livrare, a arătat guvernul de la Haga.

„Am vorbit cu Mark Rutte pentru a-i mulţumi guvernului olandez pentru decizia sa de a începe pregătirea primelor 18 avioane F-16 în vederea livrării lor către Ucraina”, a reacţionat preşedintele ucrainean Volodomir Zelenski pe X, potrivit Reuters, citată de News.ro.

Luna trecută, Olanda a trimis primele avioane F-16 - care sunt fabricate în SUA - către noua facilitate de pregătire pentru piloţii şi personalul ucraineni din România.

Danemarca, Norvegia şi Belgia au anunţat, de asemenea, că vor da avioane F-16 Ucrainei, după ce guvernul american a aprobat trimiterea acestora către Ucraina imediat ce se va finaliza pregătirea adecvată a piloţilor ucraineni.

Editor : Liviu Cojan

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri