Partidul german de extremă-dreapta AfD vrea să propună un candidat la postul de cancelar la alegerile de anul viitor

Data publicării:
Alice Weidel cu mana ridicata la microfon
Alice Weidel, copreședinta partidului de extremă dreapta AfD. Foto: Profimedia

Partidul de extremă-dreapta Alternativa pentru Germania (AfD) intenţionează să propună pentru prima dată un candidat la postul de cancelar la viitoarele alegeri federale, a anunțat lidera formaţiunii politice, Alice Weidel.

Întrebată miercuri, într-o emisiune televizată, dacă partidul său ia în considerare o astfel de decizie, date fiind sondajele actuale, Alice Weidel a declarat: „Bineînţeles. Am fi propus un candidat pentru postul de cancelar chiar şi fără aceste cifre”.

Viitoarele alegeri federale ar urma să se desfăşoare spre finalul verii sau în toamna anului viitor. Până acum, AfD nu a propus niciun candidat pentru şefia guvernului.

Partidul deţine în prezent 81 de locuri în Bundestag, echivalentul a 11% din cele 736 de locuri din parlamentul german. Sondaje recente arată, totuşi, că popularitatea partidului de extremă-dreapta este în creştere.

Dacă ar avea loc alegeri acum, AfD ar obţine 18-20% din voturi, la egalitate cu social-democraţii (SPD) cancelarului Olaf Scholz.

Întrebată dacă este încrezătoare că ea ar putea fi candidată, Weidel a spus: „Poţi avea multă încredere în tine. Însă opţiunile sunt deschise”.

Weidel conduce acest partid de opoziţie împreună cu Tino Chrupalla.

În mod normal, partidele propun un candidat la postul de cancelar numai dacă au o şansă reală ca alegerea lor să câştige cursa. Celelalte partide din Bundestag refuză să coopereze cu AfD.

Editor : B.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri