Polonia acordă autorizația de mediu pentru prima centrală nucleară a țării

Data actualizării: Data publicării:
centrala nucleara
Polonia își va construi prima centrală nucleară folosind tehnologie americană. FOTO: facebook Westinghouse Electric Company

Polonia a eliberat autorizația de mediu pentru prima centrală nucleară care va fi realizată în țară. Construcția acesteia va începe în 2026, iar autoritățile de la Varșovia se așteaptă ca până în 2040 să intre în funcțiune. Potrivit ministrului Mediului, Anna Moskwa, acest moment este crucial pentru securitatea energetică a țării. Totodată, construcția și funcționarea centralei nu vor afecta mediul, iar impactul acesteia va fi atent monitorizat, relatează euronews, care citează Direcția Generală pentru Protecția Mediului din Polonia.

Varșovia plănuiește să construiască prima sa centrală nucleară pe coasta Mării Baltice până în 2033. Construcția este programată să înceapă în 2026 și este așteptată să intre în funcțiune până în 2040.

"Acesta este o piatră de hotar în implementarea unei investiții care este crucială din punctul de vedere al securității energetice”, a mai spus Moskwa.

Proiectul nu va afecta în mod negativ zonele Natura 2000 și nu va contribui la deteriorarea habitatelor naturale, potrivit Direcției de Protecție a Mediului.

Direcția pentru protecția mediului a avut nevoie de mai mult de un an și jumătate pentru a analiza informațiile cuprinse în raportul de impact asupra mediului și pentru a lua decizia de a emite autorizația.

Polonia a luat decizia de a introduce energia nucleară încă din 2005, însă o serie de obstacole financiare și politice au întârziat procesul.

Autoritățile speră că această sursă de energie curată va permite țării să renunțe la cărbune, care asigură în prezent 69% din energia electrică.

Programul polonez de energie nucleară prevede construirea a până la șase reactoare în două sau trei locații, care ar genera între 6 și 9 gigawați de energie. Această cantitate este suficientă pentru a alimenta aproape 8 milioane de locuințe.

Polonia va trece de la cărbune la energie nucleară

Polonia este, de asemenea, una dintre țările care urmează să primească ajutor financiar din partea SUA pentru noile tehnologii nucleare.

În cadrul "Proiectului Phoenix", se intenționează construirea de mici reactoare modulare în întreaga țară. Aceasta este încă o tehnologie emergentă și a fost folosită în principal în proiecte pilot.

Cu toate acestea, progresele recente și impactul crizei energetice au stârnit interesul și sprijinul politic pentru energia nucleară în întreaga Europă.

Alături de Cehia și Slovacia, în Polonia se vor efectua studii de fezabilitate pentru transformarea centralelor electrice pe cărbune în vederea utilizării acestei noi tehnologii nucleare.

Editor : Andreea Smerea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri