Pompierii din Grecia s-au luptat cu peste 200 de incendii în ultimele 48 de ore. Val de căldură în Europa, la sfârșitul verii

Data publicării:
pompierii din Grecia sting incendiu de vegetație
Pompierii au fost chemați să abordeze 355 de incendii în ultimele cinci zile, a declarat miercuri ministrul grec al protecției civile, Vassilis Kikilias, inclusiv 209 care au început în ultimele 48 de ore. Sursa foto: Profimedia Images

Pompierii din Grecia s-au luptat cu peste 200 de incendii în ultimele 48 de ore, spun oficialii, în timp ce zonele din sudul Europei se confruntă cu un val de căldură la sfârșitul verii, care a doborât o serie de recorduri și a declanșat alerte roșii în Franța și Italia, informează The Guardian.

Incendiile din Grecia, care au ucis 20 de persoane în ultimele trei zile, au scăpat de sub control chiar la nord-vest de Atena și în nord-estul țării. Autoritățile au avertizat că vânturile puternice și căldura riscă să alimenteze mai mult pericolul și au cerut vigilență extremă.

Pompierii au fost chemați să abordeze 355 de incendii în ultimele cinci zile, a declarat miercuri ministrul grec al protecției civile, Vassilis Kikilias, inclusiv 209 care au început în ultimele 48 de ore.

El a spus că au fost cele mai proaste condiții de când Grecia a început să colecteze date meteorologice și să emită o hartă a riscului de incendiu. Zonele mari au fost plasate la nivelul cinci, cel mai mare risc de incendiu, de șapte ori în acest an, dublu față de totalul pentru 2021 și de șapte ori față de 2012.

Un incendiu care a izbucnit marți și a avansat pe un munte spre parcul național Parnitha, la nord-vest de Atena, a înăbușit capitala cu fum și cenușă și a forțat evacuarea unor cartiere întregi, a caselor de bătrâni și a unei tabere de migranți.

În apropierea orașului-port din nord-estul Alexandroupolis, în apropiere de granița cu Turcia, autoritățile încercau să identifice 18 cadavre, despre care se presupune că ar fi migranți, descoperite marți, în timp ce pompierii se luptau cu cel mai mare incendiu din țară.

Un procuror al Curții Supreme a ordonat o anchetă pentru a stabili dacă nu cumva există grupuri de piromani care acţionează în regiune, după ce oficialii guvernamentali au spus că incendiul a început în 15 locuri diferite, creând un front vast.

Franța, Germania, Suedia, Croația, Cipru, România și Republica Cehă au trimis pompieri și echipamente, inclusiv avioane și elicoptere, pentru a ajuta Grecia să lupte împotriva incendiilor, a transmis Uniunea Europeană.

Dincolo de granița cu Turcia, autoritățile au închis temporar calea de navigație cheie din Strâmtoarea Dardanele, care leagă Marea Egee și Marea Neagră, pentru a permite elicopterelor și avioanelor să se alimenteze cu apă pentru a stinge un incendiu care a avut loc în zonă timp de două zile.

Autoritățile din provincia Çanakkale au evacuat o casă de îngrijire pentru bătrâni și peste 1.250 de persoane din nouă sate și au închis o autostradă. Peste 80 de persoane au fost tratate în spitalele din apropiere pentru efectele inhalării fumului.

Biroul meteorologic al Franței a raportat cea mai ridicată temperatură medie a țării la sfârșitul verii, măsurată în 30 de stații meteorologice, de când a început să țină evidențe în 1947. Orașul sudic Toulouse a înregistrat miercuri cea mai ridicată temperatură vreodată, la aproape 41 de grade Celsius, la fel ca zeci de orașe și sate mai la est, inclusiv Narbonne, Carcassonne și Millau, cu câteva apropiindu-se sau chiar depășind 43 de grade Celsius.

Pompierii din Spania au stabilizat cea mai mare parte a unui incendiu imens care a făcut ravagii de mai bine de o săptămână în Tenerife, forțând evacuarea a 12.000 de oameni și arzând 15.000 de hectare de pământ, aproximativ 7% din suprafața insulei.

Câteva mii de rezidenți s-au întors acum la casele lor, a declarat șeful de urgențe al Insulelor Canare, Manuel Miranda. „Nu este încă sub control, departe de asta, dar cea mai mare parte este stabilizată. A fost o bătălie extrem de dificilă”, a spus el.

Mai multe incendii au fost semnalate și în Italia, inclusiv în apropierea stațiunii de pe litoral, Sanremo. Alerte roșii de căldură, care semnifică un risc atât pentru oamenii sănătoși, cât și pentru cei cu probleme sau pentru oamenii în vârstă, au fost emise pentru 17 dintre cele 27 de orașe principale ale țării, inclusiv Roma, Milano, Florența și Veneția.

Oamenii de știință au spus că evenimentele meteorologice extreme, cum ar fi valurile de căldură, seceta și inundațiile, vor deveni frecvente, mai intense și mai durabile din cauza schimbărilor climatice induse de om.

Editor : M.I.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri