Populația UE va putea fi imunizată anti-Covid până în iulie, susține comisarul european pentru piață internă

Data publicării:
oameni pe strada in miscare
Peste 2 milioane de cazuri de COVID-19 au fost înregistrate la nivel mondial în ultimele 24 de ore Foto: Getty Images

Comisarul european pentru piaţă internă, Thierry Breton, estimează că, până la jumătatea lunii iulie, populaţia Uniunii Europene va putea fi imunizată cu toate vaccinurile care până atunci vor fi livrate statelor membre, relatează agenţia EFE.

''Avem clar în mâinile noastre capacitatea de a livra între 300 şi 350 de milioane de doze până la sfârşitul lunii iunie'', a spus Thierry Breton, într-un interviu acordat duminică seară, postului francez de televiziune TF1.

Pentru o dată atât de simbolică în Franţa cum este 14 iulie, Ziua Naţională a acestei ţări, ''avem capacitatea să obţinem imunitatea la nivel de continent'', a adăugat politicianul francez, potrivit Agerpres.

El a remarcat şi orizontul de timp similar evocat de preşedintele american Joe Biden, care de asemenea a promis că vaccinarea va permite o revenire la normalitate în jurul Zilei Naţionale a SUA (4 iulie), şi de asemenea de premierul britanic Boris Johnson, care a vorbit despre luna iunie.

''Este ultima linie dreaptă pentru că ştim că pentru a învinge această pandemie există o singură soluţie: vaccinarea. Vaccinurile vin, vor fi aici'', a insistat comisarul european.

UE ar trebui să primească 360 de milioane de doze de vaccin în trimestrul doi

UE aşteaptă în trimestrul doi al acestui an în total circa 360 de milioane de doze de vaccin împotriva COVID-19 de la cele patru laboratoare ale căror vaccinuri au fost autorizate de Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA), a declarat miercuri preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, care a avertizat că în unele state membre ''se formează creasta unui al treilea val'' al pandemiei.

Aceste doze aşteptate sunt împărţite astfel: 200 de milioane Pfizer-BioNTech, 70 de milioane AstraZeneca, 55 de milioane Johnson & Johnson şi 35 de milioane Moderna.

De la începutul procesului de vaccinare, state ale UE s-au plâns de întârzieri şi calendare incerte în livrarea vaccinurilor contractate în numele lor de Comisia Europeană. Pentru primul trimestru, blocul comunitar a primit circa 66 de milioane de doze de vaccin Pfizer, 30 de milioane AstraZeneca şi 10 milioane Moderna.

Editor : A.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri