Povestea timpului este spusă la Ploiești cu ajutor european. Muzeul Ceasului, un loc care îi fascinează pe copii

Cristina Cileacu Data publicării:
proiectie de epoca pe peretele muzeului ceasului din ploiesti
Muzeul Ceasului din Ploiești, unic în România, a fost reabilitat cu bani europeni și este o atracție mai ales pentru copii Foto: captură video Digi24

„Cu un zâmbet de amărăciune, românul numește țara lui patria bacșișului și a hatârului” -  așa descria România, din exil, unul dintre cei mai faimoși prahoveni: Ion Luca Caragiale. Nu putem să îl contrazicem prea mult nici un secol mai târziu, dar ne păstrăm optimismul. Șansa pe care Uniunea Europeană o reprezintă pentru România se vede cu ochiul liber. La Ploiești - orașul, nu Republica - descoperim Muzeul Ceasului, unicat în România.

Aici, banii europeni au fost folosiţi pentru ca frumoasa colecţie de ceasuri începută de profesorul Nicolae Simache, întemeietorul muzeelor prahovene, să aibă un loc unde să fie pusă în valoare. Consiliul Judeţean Prahova a accesat fonduri europene şi a renovat una dintre cele mai impresionante clădiri din Ploieşti. Iar în interior, găsim povestea timpului.

Un muzeu unicat în România

Cristina Cileacu, jurnalist Digi24: Suntem într-un loc cu totul special, Muzeul Ceasurilor, şi dacă ne uităm în jur vedem ceasuri de toate mărimile, toate formele. Este, de altfel, singurul muzeu de acest gen din România.

Tatiana Ristea, muzeograf: Conservăm mijloacele de măsurare a timpului, care sunt ceasurile, şi într-adevăr, în patrimoniul nostru există cam toate tipurile de ceasuri, pornind de la ceasurile de buzunar, cele mai mici, ceasuri de masă, de şemineu, de perete, celebrele pendule de podea sau pendule de perete. Nu ştiu dacă e important să conservăm timpul, e important să aducem în memoria oamenilor şi aceste obiecte. Poate puţini ştiu că ceasul este un obiect deosebit, el fiind în acelaşi timp şi tehnic, şi artistic. La început, aceste ceasuri, pe lângă menirea lor de a înfrumuseţa timpul, au şi înfrumuseţat ambientul caselor unor oameni celebri. Şi fiindcă am spus de oameni celebri, în colecţia noastră avem o secţiune specială cu ceasuri care au aparţinut unor personalităţi, ceea ce întăreşte spusele mele.

Turism la Muzeul Ceasului din Ploiești

Beneficiarii, să spunem aşa, ai acestui proiect de restaurare a Muzeului Ceasului au fost în primul rând ploieştenii. După aceea, să spunem că administraţia locală, pentru că au pus în valoare un monument de arhitectură de la sfârşitul secolului XIX, deosebit aş spune eu. Mai avem câteva clădiri reprezentative în oraş şi iată că şi muzeul nostru se numără printre ele, pentru că această clădire a fost de fapt casa lui Luca Elefterescu, fost prefect al judeţului Prahova.

Şi atunci, vizitatorii noştri, pe care îi putem clasifica şi pe ei ca beneficiari, în mai multe categorii, spuneam că sunt ploieştenii, sunt turiştii de weekend, aşa cum îi numim noi, care vin din judeţele limitrofe, dar nu numai. Avem vizitatori străini destul de mulţi şi dacă îmi daţi voie, am acoperit cam întreg globul pământesc cu vizitatorii noştri. În vremurile când într-adevăr vizita se putea face fără restricţiile de care ne lovim acum.

Tehnologie modernă pentru a înțelege timpul

Cristina Cileacu: Ce pot face copiii, pentru că suntem într-un secol unde tehnologia ne-a cucerit cu totul şi este plăcută o întoarcere în timp, dar nu ştim dacă neapărat dacă şi pentru cei foarte mici.

Tatiana Ristea, muzeograf: Poate mulţi dintre ascultători vor fi surprinşi de faptul că micii vizitatori sunt foarte încântaţi de acest muzeu. Daţi-mi voie să nu fiu modestă şi să spun mai încântaţi decât la oricare alt tip de muzeu. De ce? Poate că într-un muzeu de istorie le este mai greu să înţeleagă la vârste mici, vorbim de 5-6 ani, când ei nu ştiu foarte multă istorie. Într-o casă memorială, de asemenea, dacă nu cunosc personalitatea respectivă, le e mai greu să înţeleagă. Or, aici, se bucură de un ceas cu cuc, de un tablou cu scenă animată, aşa cum avem noi, de un alt ceas de masă care are o scenă animată, îi încântă frumuseţea pieselor şi nu în ultimul rând trebuie să vă spun că după restaurarea şi reconsolidarea clădirii a trebuit să facem o reorganizare a expoziţiei noastre permanente, deosebită atât din punct de vedere conceptual, cât şi muzeotehnic, şi atunci a trebuit să venim şi noi cu nişte noutăţi de natură tehnică, pentru că tocmai pomeneaţi de tehnic.

Şi avem un prezentator virtual, reprezentat de o hologramă făcută după un ceas din patrimoniul nostru, avem un infotouch extrem de bine pus la punct, unde copiii pot accesa singuri informaţii, cei care ştiu să citească cu atât mai mult îşi iau de acolo informaţiile, avem de asemenea o proiecţie de epocă care stârneşte încântare vizitatorilor noştri şi nu în ultimul rând trebuie să vă spun că printre multele noastre ceasuri, avem şi o secţiune de cutii muzicale.

Ce caută cutiile muzicale într-un muzeu de ceasuri?

De ce cutii muzicale într-un muzeu de ceasuri? Pentru că şi acestea au fost făcute tot de ceasornicari, pe acelaşi principiu de funcţionare. Iată un alt motiv de încântare pentru copii, pentru că acele cutii sunt funcţionale, ei le pot asculta şi pot vedea cum funcţionează, printr-un sistem extrem de ingenios, avem un display care merge prin faţa acestor cutii muzicale şi acolo ei pot vedea şi funcţionalitatea acestor piese, asta pentru a le putea proteja mai bine din punct de vedere al conservării.

Ca în toate judeţele României, şi la Prahova banii europeni aduc binele în viaţa comunităţilor. Liniile de finanţare pe care Uniunea Europeană le pune la dispoziţie sunt clare, au o logică şi tot ce au de făcut cei care le accesează sunt proiectele cu cap şi coadă.

Un parc de invidiat, tot cu bani europeni

„În Ploiești s-au derulat, finalizat și sunt în curs de finalizare proiecte mai mici și proiecte de anvergură, proiecte mari. Mă refer la un parc, la crearea unui parc în vestul orașului, undeva între Gara de Vest și Centura de Vest a orașului, un parc foarte mare, pe câteva zeci de hectare, 45 de ha, care a sporit spațiul verde alocat municipiului cu cca 30 de ha. Acolo găsim un patinoar, baze sportive, terenuri de baschet, fotbal, scene pentru evenimente culturale. Lângă, avem un centru de excelență, care ne-a permis să creăm noi locuri de muncă, atât prin faptul că le administrăm, cât și prin faptul că acolo funcționează la capacitate maximă mai multe IMMuri și care la rândul lor au creat în jur de 40 de locuri de muncă”, explică Daniel Nicodim, viceprimar în Ploiești.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri