Presa internațională, despre mizele votului din R. Moldova: „Câmp de bătălie între Est și Vest”

Data publicării:
stefan cel mare republica moldova

 „Nu putem subestima importanța acestui vot. Indiferent de rezultat, nu se va încheia totul luni – va fi începutul unui alt capitol dificil”, a declarat premierul Iurie Leancă pentru The Wall Street Journal. „Principala ambiție este să securizăm calea europeană, dar suntem preocupați și de prevenirea destabilizării”, a explicat premierul.

The Wall Street Journal amintește că Angela Merkel a avertizat Rusia să nu se amestece în treburile interne ale fostelor state sovietice, inclusiv în Moldova, și scrie că o victorie a blocului proeuropean, aflat la putere din 2009, ar putea consolida orientarea occidentală a țării.

Un rezultat neconcludent sau o victorie a partidelor proruse ar fi stânjenitoare pentru Occident și ar putea da naștere unor proteste ce ar aminti de cele din Ucraina, de acum un an, mai scrie The Wall Street Journal, precizând că aceasta este părerea unor diplomați și politicieni moldoveni.

Însăși afișajul electoral din Chișinău dovedește această încleștare de forțe: la o intersecție, alături de un banner cu liderii partidelor proruse care pozează alături de Vladimir Putin, stă un banner al Partidului Liberal, având pe fundal un drapel al NATO, notează The Wall Street Journal

„Viitorul Moldovei, în mâinile comuniștilor”, titrează și La Croix, care spune că partidul comuniștilor va fi cel care va înclina balanța. Ziarul observă un context favorabil și pentru micile partide de stânga.

„Uzată de cei aproape cinci ani de guvernare, în care nu a reușit să amelioreze situația economică a țării, dreapta nu mai convinge. În timpul campaniei, a mizat totul pe ultimul argument care a unit-o cu electoratul său: apropierea de Uniunea Europeană”, arată La Croix.

Cu toate acestea, principalele preocupări ale moldovenilor par să fie altele. Peste 85% din populație se declară nemulțumită de politicile guvernului în ceea ce privește salariile, pensiile și locurile de muncă. Publicația îl citează pe Igor Boțan, analist din R. Moldova, care spune că electoratul de dreapta este extrem de dezamăgit și de problemele de corupție care afectează coaliția, dar și de influența mediei ruse, care este foarte eficientă în propaganda antieuropeană.

Și publicația franceză a remarcat bannerele Partidului Socialist în care apare Vladimir Putin. La Croix menționează dublul limbaj al comuniștilor, care ar dori nu o rupere a acordului cu Uniunea Europeană, ci o revizuire a sa, păstrând totodată relațiile bune și cu Moscova. În acest context, negocierile postelectorale pentru formarea unei coaliții parlamentare, care apoi va propune un prim-ministru, se anunță strategice pentru viitorul țării, conchide La Croix.

Financial Times titrează că alegătorii moldoveni au de făcut o alegere dramatică între Est și Vest. Articolul, scris de un trimis special al cotidianul financiar britanic la Chișinău, începe cu aceeași imagine a intersecției în care Vladimir Putin se întâlnește cu NATO grație bannerelor electorale.

Alegerile legislative au devenit un referendum pe tema viitorului geopolitic al țării și un punct de cotitură în eforturile UE de extindere spre Est, arată Financial Times.

Cotidianul spune că premierul Iurie Leancă își poate susține discursul proeuropean cu performanța economică: PIB-ul țării a crescut cu 20 la sută în ultimii patru ani. Pe de altă parte, nu se poate subestima pârghia economică pe care Moscova o are asupra Chișinăului.

Pierderile cauzate de embargourile ruse sunt estimate la 150 de milioane de dolari, o sumă considerabilă pentru o țară săracă, de numai 3,5 milioane de oameni. Ca furnizor de gaz, Rusia este cel mai mare investitor străin și partener de afaceri, explică Financial Times.

Și cotidianul britanic menționează problemele de corupție pe care le are țara, care a căzut pe locul 102 în clasamentul Transparency International privind indexul corupției. Publicația britanică explică influența contextului din Ucraina, problemele cu Transnistria și spune că după scoaterea din cursa electorală a Partidului Patria, voturile s-ar putea duce către comuniști, iar o schimbare a puterii este posibilă.

Pentru Andrian Candu, ministrul economiei, ar fi un rezultat devastator, care ar opri dezvoltarea țării și ar muta Moldova către „partea întunecată a istoriei”, încheie Financial Times.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri