Sari la conținut

Președintele Iohannis, la Consiliul European de primăvară și summitul PPE

ACTUALIZARE 9:49 Președintele Klaus Iohannis a făcut o declarație pe aeroportul Otopeni în care a prezentat temele ce vor fi discutate la Consiliul European. România susține finalizarea cu succes a Parteneriatului transatlantic pentru comerț și investiții, a spus, între altele, Klaus Iohannis.

Șeful statului este însoțit în deplasarea la Bruxelles de soția sa, Carmen Iohannis (vezi imaginile de mai jos):


Potrivit programului, şeful statului urmează să participe, joi, de la ora 14.15 (ora României), la Academia Regală a Belgiei, la Summit-ul Partidului Popular European, iar de la ora 17.00 (ora României), la sediul Consiliului European, la reuniunea Consiliului European cu președintele Parlamentului European, relatează Mediafax.

La ora 17.45 urmează să înceapă prima sesiune de lucru a Consiliului European, iar de la ora 20.00 este prevăzut dineul de lucru separat al șefilor de stat și de guvern din statele membre ale Uniunii Europene.

Vineri, președintele Iohannis va participa, de la ora 11.00 (ora României), la a doua sesiune de lucru a Consiliului European.

Preşedintele urmează să susţină apoi o declaraţie de presă, în jurul orei 13.45 (ora României).

Pe agenda Consiliului European de Primăvară figurează discuţii privind Uniunea Energetică, cu accent pe întărirea securităţii energetice, aprofundarea Pieţei Interne a energiei şi continuarea eforturilor în privinţa energiilor regenerabile şi a eficienţei energetice.

Şefii de stat şi de guvern vor aborda situaţia economică şi Semestrul European 2015 şi vor face recomandări statelor membre în vederea pregătirii reformelor naţionale şi a programelor de convergenţă.

Totodată, pe agendă se află şi stadiul negocierilor privind Parteneriatul transatlantic pentru comerţ şi investiţii (TTIP), dar şi pregătirea summit-ului Parteneriatului Estic de la Riga, din perioada 21-22 mai.

În ceea ce priveşte relaţiile externe, pe agenda Consiliului European se află relaţiile cu Rusia, situaţia din Ucraina, în special implementarea Acordului de la Minsk, şi situaţia dificilă din Libia.