Aleksandar Vucic cere NATO să îi protejeze pe sârbii din Kosovo-Metohija

Data actualizării: Data publicării:
vucic face declaratii
Președintele Serbiei cere NATO să îi protejeze pe sârbii din Kosovo-Metohija. Foto: Profimedia

Președintele sârb Aleksandar Vucic i-a cerut lui Stuart Munsch, șeful Comandamentului Forțelor Comune Aliate din Napoli, să ofere protecție NATO populației sârbe din Kosovo-Metohija. Situația de acolo s-a deteriorat brusc pe 6 decembrie, când forțele speciale ale Pristinei, însoțite de patrule ale Misiunii Uniunii Europene în Kosovo (EULEX), au început să preia controlul sediilor comisiilor electorale din nordul Kosovo-Metohija, relatează TASS.

„Am avut o discuție bună cu amiralul Munsch. Am cerut NATO să ne apere poporul în aceste zone și i-am mulțumit pentru înțelegerea politicii de neutralitate a Serbiei”, a scris președintele sârb pe Instagram, marţi, după întâlnirea cu amiralul.

Situația din Kosovo s-a deteriorat la începutul lunii decembrie, iar populația sârbă a început să alunge kosovarii, care au fugit peste râul Ibar. La 8 decembrie, aproximativ 350 de ofițeri de poliție din Kosovo au pătruns în nordul provinciei, o zonă populată de sârbi, cu vehicule blindate și au blocat partea de nord a Kosovska Mitrovica. La 10 decembrie, poliția kosovară a arestat un fost polițist sârb sub acuzații catalogate ca „false”. Ca răspuns, populația sârbă a ieșit în stradă și a ridicat baricade pe străzile din mai multe așezări.

Pe 15 decembrie, președintele sârb Aleksandar Vucic a declarat că Guvernul a decis să trimită o cerere misiunii NATO pentru a permite armatei și poliției sârbe revenirea în Kosovo-Metohija, în conformitate cu Rezoluția 1244 a Consiliului de Securitate al ONU.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri