Preşedintele Ucrainei: Biserica Ortodoxă subordonată Patriarhiei Moscovei, o ameninţare la adresa securităţii naţionale

Data publicării:
porosenko cu lideri ai bisericii
Foto: president.gov.ua

Preşedintele ucrainean Petro Poroşenko a declarat sâmbătă că influenţa Bisericii Ortodoxe subordonată Patriarhiei Moscovei, care numără milioane de credincioşi în Ucraina, constituie o „ameninţare directă la securitatea naţională” a ţării sale, informează AFP, preluată de Agerpres.

porosenko cu lideri ai bisericii
Foto: president.gov.ua

„Consider că este absolut necesar să tăiem toate tentaculele cu care ţara agresoare operează în corpul statului nostru”, a spus Poroşenko, referindu-se la Rusia.

Potrivit preşedintelui ucrainean, Biserica Ortodoxă ce ţine de Patriarhia Moscovei „este separată de stat doar pe hârtie” şi „susţine în totalitate şi necondiţionat politica revanşardă şi imperialistă a Kremlinului”.

Şeful statului ucrainean s-a exprimat în cadrul ceremoniilor ce marchează împlinirea a 1030 de ani de la creştinarea Rusiei Kievene, a cărei moştenire istorică face în prezent obiectul unei dispute între Rusia şi Ucraina.

Zeci de mii de credincioşi ucraineni ai Bisericii Ortodoxe subordonate Patriarhiei Moscovei au defilat vineri sub înalta supravegherea forţelor ordine cu ocazia acestei date. Poliţia s-a temut de confruntări cu naţionaliştii ucraineni.

Ucraina are doua biserici ortodoxe disidente faţă de Patriarhia Moscovei, între care cea subordonată Patriarhiei Kievului. Dar ele nu sunt recunoscute de nicio altă biserică ortodoxă din lume.

Biserica subordonată Patriarhiei Moscovei rămâne cea mai mare comunitate religioasă din această ţară, conform numărului de parohii. Dar, potrivit unui sondaj din 2015, 44% dintre ucraineni se identifică drept credincioşi ai Patriarhiei Kievului, în comparaţie cu 21% ai bisericii subordonate Patriarhiei Moscovei.

Deseori tensionate, relaţiile dintre cele două biserici au fost exacerbate de criza ruso-ucraineană marcată de anexarea Crimeii de către Rusia în martie 2014, ce a fost urmată de conflictul din estul separatist prorus al Ucrainei, soldat până acum cu 10.000 de morţi. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri