Primul număr din „Charlie Hebdo” după atentate s-a epuizat în câteva minute. Tirajul a fost suplimentat la cinci milioane

Data publicării:
coada la charlie - getty

Cozi, miercuri dimineața, la chioșcurile de ziare din Franța pentru primul număr din „Charlie Hebdo” după atacul terorist asupra redacției, de acum o săptămână, când au murit 12 oameni ©FOTO: GULIVER/GETTY IMAGES

ACTUALIZARE 11:00 Primul număr „Charlie Hebdo” publicat la o săptămână de la sângerosul atentat din redacţia publicaţiei s-a epuizat în numai câteva minute. Oamenii au format cozi uriaşe la chioşcurile de ziare din întreaga Franţă. Dacă iniţial conducerea ziarului anunţase un tiraj de peste trei milioane de exemplare, distribuitorii au declarat în această dimineaţă pentru AFP că, datorită cererii, numărul va fi suplimentat la cinci milioane.  

Francezii s-au trezit cu noaptea în cap pentru a fi siguri că vor intra în posesia unui exemplar din ediţia specială a săptămânalului Charlie Hebdo. Mulţi s-au aşezat la coadă cu câteva ore înaintea deschiderii chioşcurilor. Deşi aprovizionate cu stocuri mult mai mari decât în mod obişnuit, unele chioşcuri au rămas fără Charlie Hebdo în doar câteva minute. Vânzătorii cu experienţă spun că n-au mai văzut aşa ceva de aproape 14 ani, adică de la atentatele de pe 11 septembrie 2001, din Statele Unite.

Distribuitorii au dat asigurări că toate chioşcurile vor fi aprovizionate în fiecare zi până pe 19 ianuarie, iar numărul va rămâne la vânzare câteva săptămâni de acum încolo.

Publicaţia a provocat din nou controverse chiar cu caricatura de pe prima pagină, care îl înfăţişează pe profetul Mahomed plângând, cu un carton în mână pe care este trecut deja celebrul slogan „Je suis Charlie”. Numeroase publicaţii occidentale au ezitat să reproducă desenul, altele l-au publicat cu menţiunea că acesta ar putea fi ofensator.

Între timp, Casa Albă a declarat că decizia de a publica sau nu caricaturi cu profetul Mahomed aparţine fiecărei publicaţii în parte.  


Tirajul acestui număr omagial este de aproape 60 de ori mai mare decât cel obişnuit. Potrivit presei franceze, o parte a comunităţii musulmane este indignată de reproducerea desenelor cu profetul Mahomed, pe care le consideră ofensatoare la adresa islamului.

Numărul de miercuri, 14 ianuarie 2015, al revistei „Charlie Hebdo” a fost tipărit în trei milioane de exemplare ©FOTO: GULIVER/GETTY IMAGES

Toată lumea la Paris şi întreaga lume aşteaptă noul număr Charlie Hebdo. Va fi tipărit în 3 milioane de exemplare, iar prima pagină conţine o caricatură cu profetul Mahomed, relatează trimisul special al Digi24 la Paris, Raluca Lunculescu.


Este un număr care a ieşit în durere şi bucurie în acelaşi timp. Suntem bucuroşi că l-am putut face, suntem bucuroşi că a ieşit pe piaţă, însă a fost greu. Numărul trebuia să spună ceva despre evenimentul cu care am fost confruntaţi”, a declarat, marți, Gerard Briard, editor-şef la „Charlie Hebdo”.

Iată de ce pe copertă sunt desene cu profetul Mahomed, deşi tocmai acest gen de caricaturi au adus moartea în redacţia Charlie Hebdo.

Pe prima pagină am desenat un om care plânge, un om de treabă care plânge. Este Profetul Mahomed. Îmi pare rău că l-am desenat încă o dată, dar Mahomed pe care l-am desenat eu este înainte de toate un om de treabă care plânge. (...) Şi, da, sunt Charlie, sunt poliţist, sunt evreu, sunt musulman şi sunt, de asemenea, ateu”, a declarat, cu lacrimi în ochi, Renald Luyzier, caricaturist.

În aceste condiţii, primul număr de după atacuri are toate şansele să doboare record după record - la comenzi, vânzari, zone de distribuţie.

Nivelul cererii este incredibil: primării, companii, cumpărători din străinătate. Am avut chiar şi un băiat de 14 ani din Italia care ne-a trimis un e-mail: Pot cumpăra un exemplar? Pot rezerva un număr?", a relatat Patrick Andre, director la Serviciul de Distribuţie a Presei. „Avem capacitatea de a scoate ediţii suplimentare, pentru orice client, în fiecare zi, pentru a evita inclusiv specula. Putem publica 25-30.000 de exemplare pe oră, apoi ele sunt pregătite, aduse aici, unde le reîmpărţim pentru centrele regionale, şi de acolo ajung la chioşcuri”, a completat el.

În acelaşi timp, distribuitorii au vrut să îi ajute şi ei pe jurnaliştii de la „Charlie Hebdo”, aşa că au hotărât să distribuie gratuit primul milion de exemplare.

Un atac care a îngrozit Franța

O nouă înregistrare obţinută de Reuters cu atacatorii de la Charlie Hebdo, filmată de pe acoperiş de oamenii care se refugiaseră acolo, a fost dată publicităţii seara trecută. 

Sunt imagini surprinse pe stradă, la câteva minute după comiterea atacului din redacţia „Charlie Hebdo”. În filmuleţ se vede cum teroriştii îşi verifică arsenalul înainte de a se urca în maşină şi de a fugi din zona unde tocmai uciseseră 12 oameni. Din imagini reiese că fraţii Kouachi avuseseră deja o confruntare cu poliţia, pentru că luneta autovehiculului în care se urcă este spartă. Martorii sunt îngroziţi:

„Vai, vai .. Este un masacru”, se aude în înregistrarea video.

Situaţia devine dramatică atunci când maşina în care se află Şerif şi Said Kouachi este blocată de un autovehicul al poliţiei. O ploaie de gloanţe se revarsă pe stradă. Vocile care se aud pe înregistrare dovedesc că o situație inedită și înfricoșătoare avea loc pe străzile capitalei franceze:

Sunt gloanţe oarbe!

Nu sunt gloanţe oarbe!

Ricoşează!

Uitaţi-vă la poliţişti!

Priviţi, priviţi!

Dau înapoi.

Au lovit maşinile”.

Digi24, pe urmele teroriştilor

Noile imagini vin în timp ce autorităţile franceze încearcă să afle mai multe detalii despre atacatorii terorişti de la Paris, dar şi să-i găsească pe cei care aveau legături cu fraţii Cherif şi Said Kouachi. Poliţia spune că armele şi banii pentru atentatele comise în Paris de cei doi au venit din străinătate. Anchetatorii speră să afle mai multe de la un francez de origine haitiană arestat în Bulgaria, care a avut legături cu autorii atacului de la Charlie Hebdo. Fritz-Jolie Joachim a fost arestat la 1 ianuarie, la frontiera cu Turcia, pentru că pe numele său exista un mandat de urmărire internaţională pentru tentativă de răpire.

El se află acum în custodia autorităţilor bulgare, iar în faţa poliţiştilor a recunoscut că se cunoştea cu fraţii Kouachi, dar că între ei era doar o simplă prietenie. În afară de suspectul din Bulgaria, Franţa se află pe urmele a alte cel puţin cinci persoane, bănuite că activităţi teroriste. 

Mărturii despre Infern

„La Charlie, veniţi repede, sunt morţi cu toţii!" . Aşa a sunat apelul la 112, făcut de una dintre jurnalistele revistei, care a supravieţuit miraculos atacului. Ea a povestit pentru cotidianul „Le Monde” clipele de groază prin care a trecut. Şi nu e singura mărturie cutremurătoare din zilele de infern prin care a trecut Franţa.

Miercuri, 7 ianuarie, câteva minute trecute de ora 10 dimineaţa. La redacţia „Charlie Hebdo” este o atmosferă relaxantă, toţi se îmbrăţişează şi îşi urează un an nou mai bun. Este prima şedinţă de redacţie din 2015. Este, de asemenea, ziua de naştere a unuia dintre desenatori, iar Segolene Vinson, jurnalistă pe juridic, a venit cu un tort de la cofetăria din colţul străzii. Îşi aminteşte fiecare moment din acea dimineaţă: tocmai se aşezase la masa din sala de şedinţe, când a auzit strigându-se „Allah e mare!". Erau cuvintele celor doi terorişti care au executat cu sânge rece 10 oameni.

„Am auzit două pocnituri. S-a auzit: "pop pop". Într-un cerc de desenatori ocupaţi să inventeze bule, focurile de armă sunt întotdeauna aşa: "pop pop". Nu au fost trase rafale. Au tras foc cu foc. Lent. Nimeni nu a strigat. Toată lumea a fost luată prin surprindere. Apoi o linişte de moarte. Liniştea şi mirosul de praf de puşcă”, își amintește Segolene Vinson.

Unul din fraţii Kouachi a început apoi să verifice camerele de lângă sala de şedinţe. A ajuns în colțul unde jurnalista se ascunsese şi i s-a adresat.

„Avea ochi negri, o privire mai curând blândă. A spus: "Nu-ți fie frică! Nu te voi ucide. Noi nu ucidem femei. Dar gândeşte-te la ce faci. Este greșit. Te cruț, şi pentru că te cruţ, vei citi Coranul"”, a povestit supraviețuitoarea.

Când teroriştii au plecat, Sigolene Vinson s-a ridicat şi a văzut în jur cadavrele colegilor. În timp ce se ducea spre cuier, ca să-şi ia telefonul din haină i-a recunoscut pe Cabu, Elsa, Wolinski şi Franck, poliţistul însărcinat cu paza lui Charb. Femeia a sunat la urgenţe: „Aici Charlie, veniţi repede, sunt morţi cu toţii!”.

În acel moment s-a auzit vocea unui coleg: „Nu, eu nu sunt mort”. Apoi unul din ceilalţi răniţi a cerut ajutor. Până la sosirea ambulanţelor parcă a trecut o veşnicie, rememorează Segolene Vinson.

O altă mărturie cutremurătoare este cea a tânărului grafician de la tipografia de lângă Paris unde au fost încolţiţi fraţii Kouachi.

„Mă simt norocos. Este o experienţă care m-a marcat”, a povestit Lilian Lepere, grafician.

„Când i-am văzut venind pe culoar, m-am ascuns şi am încercat să fiu cât mai atent la ceea ce se întamplă”, a relatat bărbatul.

Invitat la postul de televiziune France 2, graficianul a povestit prin ce a trecut. Cu lacrimi în ochi, el i-a mulţumit patronului care i-a spus să se ascundă atunci când a văzut că două persoane înarmate intră în clădire: „Vreau să îi mulţumesc lui (n. red. patronului). El a fost cel care mi-a dat timpul necesar pentru a mă ascunde. Dacă m-ar fi descoperit, altfel ar fi stat lucrurile”.

Ajuns în siguranţă, Lilian a început să trimită SMS-uri tatălui. Acesta a luat apoi legătura cu forţele de ordine. Cel mai îngrozitor moment a fost cel în care unul dintre cei doi terorişti a venit să bea apă exact acolo unde se afla el: „Se afla la 50 de centimetri de mine. Dulapul se afla la 50 de centimetri de mine. A băut apă deasupra capului meu”, a povestit el.

Citiți și: 

Omagiu pentru cei trei poliţişti ucişi în atentatele de la Paris. Aceștia au primit, postum, Legiunea de Onoare
Cele patru persoane ucise în magazinul evreiesc din Paris, înmormântate la Ierusalim
O săptămână de la atacul asupra „Charlie Hebdo”
Un altfel de „11 septembrie”. Trei zile de teroare în Franța, 20 de morți

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri