Procurorul general al Ucrainei acuză Rusia că a premeditat crime în masă, torturi și violuri

Data actualizării: Data publicării:
Irina Venediktova la o ședință.
Procurorul general al Ucrainei acuză Rusia că a premeditat crime în masă, torturi și violuri. Foto: Profimedia

Vladimir Putin a avut un plan pregătit în prealabil pentru ca trupele sale să tortureze, să violeze și să execute civilii din Ucraina care refuză să capituleze, a declarat procurorul general ucrainean Irina Venediktova, citat de Sky News.

Irina Venediktova a declarat că, în calitate de cetățean ucrainean, a înțeles de ce lideri politici precum Joe Biden au acuzat Rusia de comiterea unui genocid în țara sa, dar, în calitate de procuror, a spus că trebuie să adune dovezi din zone precum orașul asediat Mariupol.

„Vă voi oferi dovezile atunci când voi avea acces la acest teritoriu”, a declarat Irina Venediktova pentru Sky News într-un interviu acordat în Kiev.

Procurorul general a dezvăluit că există un „număr uriaș de cazuri” în care trupele rusești au ucis ucraineni doar pentru că nu le plăceau.

Echipa Irinei Venediktova lucrează la aproape 8.000 de cazuri de crime de război din întreaga Ucraină, inclusiv execuții, violențe sexuale și deportări forțate de copii în Rusia.

Numărul de cazuri crește zilnic, la fel ca și volumul de dovezi, spune ea.

Numai în regiunea Kiev, unde forțele rusești au ocupat o serie de orașe și sate înainte de a se retrage, procurorul general a declarat că echipa sa deține informații despre peste 1 000 de civili uciși, deși numărul total ar putea fi mult mai mare.

Multe dintre victime au fost împușcate, mai notează sursa citată de Mediafax.

Întrebată dacă ea crede că împușcarea civililor, în stilul execuțiilor, a fost planificată în prealabil de Rusia înainte de invazie, Venediktova a spus: „Cred că este o strategie a șefului lor de comandant, pentru că vedem aceeași strategie în alte zone. Ei au planul A: orașele trebuie să capituleze, dacă un oraș nu capitulează înseamnă că este vorba de planul B: să sperie maxim această populație. Să ucidă, să violeze, să tortureze și alte lucruri brutale. Este o strategie de război”, a spus ea.

Editor : Liviu Cojan

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri