Protest la Budapesta împotriva așa-numitei „legi a sclaviei”. Ce prevede noul Cod al muncii

Data actualizării: Data publicării:
parlament budapesta - fb

Mii de oameni au protestat sâmbătă la Budapesta faţă de un proiect de lege care le permite angajatorilor să le ceară salariaţilor să presteze până la 400 de ore suplimentare pe an, o măsură pe care criticii au numit-o „legea sclaviei”, transmite Reuters.


Mii de oameni au demonstrat pe străzile capitalei ungare, înfuriaţi de aşa-numita lege a sclaviei, care le permite patronilor să impună angajaţilor ore suplimentare. Potrivit agenţiei France Presse, peste 5.000 de oameni s-au adunat în faţa Parlamentului de la Budapesta. Mulţi purtau veste galbene, în semn de solidaritate cu aşa-numitele veste galbene din Franţa. Marţi, legislativul de la Budapesta ar trebui să voteze o modificare a Codului muncii, care propune o creştere a orelor suplimentare ce pot fi impuse angajaţilor, de la 250 la 400 de ore pe an. Actul normativ a înfuriat sindicatele, opoziţia şi societatea civilă, care acuză guvernul lui Viktor Orban că ar fi cedat la presiunea multinaţionalelor. Ar fi vorba în primul rând de constructorii germani de maşini ca Mercedes şi BMW, care au fabrici în Ungaria. Camera de Comerţ germano-ungară a negat însă că ar fi promovat această creştere a orelor suplimentare. Mulţi angajaţi se tem că prin această modificare a Codului muncii ar putea ajunge să lucreze în plus 50 de zile pe an.

Membri de sindicat şi alţi protestatari s-au adunat în plin ger şi au mărşăluit cu bannere pe care scria 'Protestăm împotriva legii sclaviei' sau 'Obligă-ţi mama să facă ore suplimentare', scrie Agerpres.

Modificarea la codul muncii introdusă în parlament în această săptămână a declanşat critici intense şi cel mai amplu protest de stradă din ultimul an.

Poliţia a blocat piaţa principală din afara Parlamentului, spre care se îndreptau iniţial protestatarii, obligându-i pe aceştia să facă un ocol prin centrul Budapestei şi să umple Strada Constituţiei, principala arteră care duce spre clădirea legislativului.

'Suntem foarte supăraţi pentru modul în care merg lucrurile în ţară. Acest guvern face legi fără consultarea celor afectaţi', a declarat Zoltan Laszlo, vicepreşedinte al sindicatului metalurgiştilor Vasas, pentru Reuters.

'Sănătatea noastră este deja precară. Oamenii care fac astfel de legi acţionează împotriva societăţii. Le vom arăta că putem să ne luăm soarta în propriile mâini. Suntem dispuşi să fim mult mai duri', a adăugat sindicalistul.

Conform proiectului postat pe site-ul parlamentului, angajatorilor li se garantează prestarea a câte 250 de ore suplimentare pe an de către fiecare salariat. Pentru restul de ore suplimentare, vor trebui să aibă acordul angajaţilor.

Lajos Kosa, deputatul Fidesz care a iniţiat modificările, a declarat în parlament că săptămâna de lucru va continua să fie, ca regulă, de 5 zile a câte 8 ore, subliniind că toate orele suplimentare vor trebui plătite.

Kosa a mai precizat că numărul maxim de ore lucrate săptămânal, inclusiv timpul suplimentar, va fi de 48.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri