Proteste în Polonia. Mii de oameni au ieşit în stradă să apere libertatea presei

Data publicării:
protest polonia

Demonstraţiile au fost organizate de Comitetul pentru Apărarea Democraţiei, o mişcare civică apărută în noiembrie anul trecut, la iniţiativa unui fost activist anticomunist, ca urmare a victoriei euroscepticilor în alegerile prezidenţiale şi parlamentare. La Varşovia, mii de oameni, inclusiv jurnalişti, s-au adunat în centrul oraşului, dar şi în faţa sediului televiziunii publice, cu steaguri poloneze şi ale Uniunii Europene. De asemenea, protestatarii au cântat imnul naţional şi pe cel al Uniunii.

Un miting similar a fost loc şi la Lodz, al treilea cel mai mare oraş din ţară.

„Ne-am strâns aici deoarece libertatea presei este în pericol, la fel ca şi democraţia. Presa este o plasă de siguranţă importantă. Dacă media nu îi poate monitoriza pe cei de la putere, opinia publică nu va şti ce fac”, spune Mateusz Kijowski, liderul Comitetului pentru Apărarea Democraţiei.

Controversata lege a audiovizualului a intrat în vigoare săptămâna aceasta. Astfel, toate conducerile posturilor publice de radio şi televiziune sunt demise, iar angajaţii acestor instituţii îşi vor pierde locul de muncă în trei luni. Noii şefi nu vor mai fi aleşi prin concurs, ci vor fi numiţi direct de Ministerul de Finanţe. Executivul eurosceptic de la Varşovia s-a folosit deja de prevederile noii legi ca să numească în fruntea televiziunii publice TVP un parlamentar al partidului de guvernământ. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri