Raport OLAF. România, cele mai multe dosare de fraudă cu fonduri europene în 2019

Data actualizării: Data publicării:
bani, fonduri UE, euro
Parlamentul European şi ţările UE au stabilit bugetul pentru 2022. Foto: Getty Images

România este țara împotriva căreia Oficiul European de Luptă Antifraudă (OLAF) a soluționat în 2019 cele mai multe investigații privind managementul și cheltuirea fondurilor europene. Mai mult de o zecime din totalul de 100 de dosare se referă la fraude cu fonduri europene în țara noastră, potrivit raportului OLAF pe 2019.

OLAF a investigat anul trecut cum s-au cheltuit fonduri europene în 42 de țări, soluționând 100 de dosare în total. 11 dintre acestea (peste o zecime) privesc doar fondurile europene cheltuite în România, situând țara noastră pe primul loc la acest capitol.

De asemenea, 9 din cele 11 dosare au fost soluționate cu recomandări din partea organismului european. 

raport olaf
Dosare privind fondurile europene soluționate de OLAF în 2019. Sursa: Raport OLAF

Ce fraude cu fonduri europene au fost descoperite în România

Țara noastră apare în raportul OLAF la mai multe capitole privind fraude cu fonduri europene: ferme de acvacultură în zone unde nu există apă, fonduri europene pentru prevenirea incendiilor de pădure sau fonduri pentru managementul apelor uzate.

Manevre internaţionale tot mai complexe au fost folosite pentru deturnarea a 148 de milioane de euro în 2019, constată OLAF în ultimul raport. Anchetatorii au evidenţiat tendinţe noi sau recurente în înţelegerile între concurenţi la procedurile de achiziţie; scheme transfrontaliere; scheme referitoare la proiecte în ţări din afara Uniunii şi cercetare; contrabandă şi falsuri.

Un exemplu este o escrocherie care a implicat achiziţia şi revânzarea la suprapreţ a unor maşini de tricotat, cofinanţată din fonduri europene. În acest caz, OLAF a recomandat recuperarea a 3,3 milioane de euro. Instanţele din România i-au condamnat pe cei vinovaţi la un an şi patru luni de închisoare, cu suspendare, menţionează OLAF.

Un alt caz se referă la fonduri de 19 milioane de euro acordate unei organizaţii neguvernamentale pentru ajutorarea Siriei afectate de război; foşti angajaţi şi-au însuşit o parte din bani.

Raportul OLAF poate fi consultat aici: OLAF-Report-2019

Editor: Bogdan Păcurar

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri