Raport: Pompierii din Londra ar fi putut salva o parte din cele 71 de persoane decedate în incendiul Grenfell Tower

Data publicării:
LONDON, ENGLAND - JUNE 14: Smoke rises from the building after a huge fire engulfed the 24 story Grenfell Tower in Latimer Road, West London in the early hours of this morning on June 14, 2017 in London, England. The Mayor of London, Sadiq Khan, has declared the fire a major incident as more than 200 firefighters are still tackling the blaze while at least 50 people are receiving hospital treatment. (Photo by Leon Neal/Getty Images)
Foto: GettyImages

Erori grave ale pompierilor din Londra la intervenţia la incendiul din Grenfell Tower, din iunie 2017, au împiedicat probabil salvarea unora din cele 71 de persoane care şi-au pierdut viaţa, a stabilit o anchetă publică ale cărei rezultate au fost prezentate marţi.

Dezastrul - cel mai mare într-un imobil rezidenţial din Regatul Unit de după al doilea război mondial - a revoltat opinia publică şi a determinat anchetarea publică a modului în care blocul-turn s-a transformat într-o capcană mortală, relatează Agerpres.

Anchetatorii conduşi de judecătorul pensionar Martin Moore-Bick a examinat într-o primă fază, până la detalii criminalistice, succesiunea de evenimente din noaptea de 14 iunie 2017, inclusiv reacţia pompierilor la incendiul din clădirea cu 23 de etaje.

Fostul magistrat elogiază în raport „curajul extraordinar şi devotamentul altruist faţă de datorie” al pompierilor; unii dintre aceştia au urcat mult în bloc încercând să ajute locatarii să iasă. El critică însă mai multe carenţe instituţionale ale comandanţilor pompierilor, arătând că instruirea şi pregătirile pentru un incident de tipul celui de la Grenfell au fost necorespunzătoare, iar în noaptea incendiului s-au comis greşeli grave.

Unde au greșit șefii pompierilor la intervenția de la Grenfell Tower

Mai exact, Moore-Bick afirmă că şefii care au comandat operaţiunea au prelungit prea mult strategia de a le cere locatarilor, telefonic, să rămână în apartamente şi că, dacă recomandarea ar fi fost schimbată cu cel puţin o oră mai devreme, numărul morţilor ar fi fost mai mic.

„Conceptul 'rămâneţi pe loc' a devenit un 'articol de credinţă' atât de puternic în cadrul LFB (London Fire Brigade, brigada de pompieri din Londra - n. red.), încât renunţarea la el era practic de neconceput”, consemnează raportul.

Faza a doua a anchetei, care încă nu s-a încheiat, vizează alte probleme majore, cum ar fi proiectarea, întreţinerea şi modernizarea clădirii, respectarea reglementărilor privind construcţiile şi calitatea acestor reglementări.

Rezultatele primei faze erau aşteptate miercuri, dar au ajuns la presa britanică mai devreme.

Conform celor aflate, incendiul s-a declanşat din cauza unei defecţiuni electrice la un frigider dintr-un apartament de la etajul patru. Flăcările au cuprins rapid tot blocul, în special din cauza modernizării faţadei cu un material compozit pe bază de aluminiu, care s-a comportat ca o sursă de combustibil.

O purtătoare de cuvânt a brigăzii de pompieri incriminate a declarat că ar fi incorect să comenteze raportul înainte de a fi publicat oficial. Ancheta poliţiei continuă, însă nu vor fi formulate acuzaţii înainte de încheierea investigaţiilor publice.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri