Video Rareș Bogdan, în PE: Nu faceți din drama fermierilor un al doilea Schengen. Consiliul e obligat să compenseze pierderile de după război

Data actualizării: Data publicării:
Ioan-Rares Bogdan bei einer Plenarsitzung zu den Ergebnissen des EU-Gipfels im Plenarsaal des Europäischen Parlaments.
Europarlamentarul PNL Rareș Bogdan, în plenul Parlamentului European. Foto: Profimedia Images

Europarlamentarul PNL Rareș Bogdan a făcut, miercuri, apel, în plenul Parlamentului European, în fața șefilor de grupuri politice, a președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen și a președintelui Consiliului European, Charles Michel, ca șefii de stat și de guvern să aprobe în Consiliul European din perioada 23-24 martie „plata unor compensații pentru fermierii care au pierdut enorm după declanșarea invaziei Rusiei în Ucraina”.

„Nu faceți din drama fermierilor români un al doilea Schengen refuzat pe nedrept pentru România.

Consiliul din 23-24 martie este obligat să decidă plata unor compensații pentru fermierii care au pierdut enorm după declanșarea invaziei Rusiei în Ucraina. Producătorii români au calculat o pierdere de 200 de milioane de euro, dar mai sunt și Polonia, Slovacia, Ungaria, Cehia și Bulgaria.

Ajutorul acordat de Uniune Ucrainei de la începutul războiului trebuie să continue. Trebuie să sprijinim în continuare, și mai mult, lupta ucrainenilor de a-și scoate țara de sub amenințarea unui tiran. Ei mor să ne apere și pe noi, iar dacă Ucraina cade, nu suntem în siguranță. Dar Uniunea nu-i poate lăsa pe niciunii din cetățenii ei în abandon, adică nici pe fermierii români. Trebuie să găsiți o soluție. Fermierii români o așteaptă, au dreptul la ea. Și până la urmă competitivitatea nu înseamnă și cereale de calitate în Europa?

Sunt aceiași români jigniți cumplit atunci când li s-a refuzat accesul deplin în Schengen. Am atras atenția că, dacă instituțiile europene alimentează, prin decizii greșite, nemulțumirile populației, valul de euroscepticism va crește iar extremiștii vor exulta.

Acum 8 ani, românii erau cei mai eurooptimiști, adică 68%, când media europeană era de 54%. Acum, post decizie complet nedreaptă pe extinderea Schengen, au devenit cei mai europesimiști: 46%, față de media europeană, care este de 62%. Este o tendință care a început în timpul pandemiei, când România a fost teren de joacă al dezinformării rusești, și a explodat post decizie Schengen din luna decembrie.

Excelențele voastre, nu abandonați România, suntem un stat-cheie pentru apărarea frontierei NATO și UE”, a afirmat Rareș Bogdan.

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a spus, în urmă cu o săptămână, că preţurile produselor alimentare s-au liniştit şi vor continua să scadă, în condiţiile în care unele supermarketuri au anunţat reduceri de preţuri în această perioadă. El spune că ceapa este o excepție și le cere vânzătorilor să nu speculeze prețurile. Ministrul îi îndeamnă pe români să cumpere produse românești, „chiar dacă mâncăm mai puţin”.

Ministrul a mai spus că problema cu cerealele ucrainene ţine de preţul scăzut care afectează posibilitatea fermierilor români de a concura pe piaţa internă.

Anul trecut, Comisia Europeană a suspendat, temporar, tarifele şi cotele pentru produsele agricole din Ucraina, în încercarea de a facilita livrările de cereale ucrainene, esenţiale pentru statele sărace din Africa şi Orientul Mijlociu.

Însă miniştrii agriculturii din România, Cehia, Ungaria, Slovacia, Bulgaria şi Polonia s-au plâns la finalul lunii ianuarie, la Bruxelles, că cerealele nu ajung în totalitate în statele extracomunitare, ci sunt importate şi în statele de tranzit din Europa, un lucru care afectează producătorii locali care nu pot face faţă supraofertei şi preţurilor practicate de Ucraina.

Miniştrii celor şase state au cerut despăgubiri pentru fermierii afectaţi şi securizarea rutelor de tranzit, astfel încât cerealele şi alte produse din Ucraina să ajungă în ţările terţe fără a provoca perturbări în Europa.

Editor : A.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri