Sari la conținut

Record de incidente antisemite în Marea Britanie 

Numărul incidentelor antisemite din Marea Britanie s-a dublat în 2014. FOTO: Gulliver / Getty Images

Acesta este cel mai mare număr de incidente antisemite din 1984, când Community Security Trust a început monitorizarea.

"Reacţiile antisemite la conflictul din Israel şi Gaza" au reprezentat factorul principal pentru această creştere, a precizat organizaţia, care oferă măsuri de securitate pentru comunitatea de evrei din Marea Britanie şi monitorizează antisemitismul.

Organizaţia caritabilă a înregistrat 314 incidente în iulie, cel mai mare număr înregistrat vreodată într-o singură lună. Aproape jumătate dintre autorii incidentelor au făcut referire la Gaza sau la palestinieni.

Community Security Trust a precizat însă că numărul incidentelor antisemite începuse deja să crească din primele şase luni ale anului 2014, înaintea conflictului armat din vară.

Potrivit raportului, cea mai importantă creştere a numărului incidentelor s-a înregistrat în Londra, unde au fost notate 583 de incidente, reprezentând o creştere de 137 la sută. Textul menţionează că au avut loc 81 de atacuri antisemite violente în Marea Britanie în 2014, dintre care unul, înregistrat la Londra în septembrie, a fost clasificat ca "extrem".

Cele mai multe au fost atacuri care au vizat evreii la întâmplare, în locuri publice. În 19 cazuri, evreii au fost vizaţi de obiecte - de obicei ouă - aruncate din maşini. Opt atacuri au vizat evrei care mergeau sau se întorceau de la sinagogă, iar patru au vizat copii evrei care se duceau sau se întorceau de la şcoală.

În plus, au fost raportate peste 300 de cazuri de abuzuri verbale, care ar fi fost îndreptate împotriva evreilor în locuri publice, dar şi 233 de abuzuri sau ameninţări postate pe reţelele de socializare.