Regina Elisabeta a II-a aniversează 60 de ani de la încoronare 

Data publicării:
regina saluta-2

Regina Elisabeta a II-a va aniversa, astăzi, cele șase decenii de la încoronare într-un cadru privat, la Castelul Windsor. Potrivit Sky News, suverana Marii Britanii va lua parte la slujba oficiată la capela de pe domeniul regal.

Ceremoniile publice sunt programate marți, în Abația Westminster, unde regina și prințul Philip așteaptă peste 2.000 de oaspeți. 

În domnia sa de peste șase decenii, Elisabeta a II-a a trecut prin perioade dificile, însă britanicii au iubit-o mereu.

Prinţesa Elisabeta a urcat pe tron la 6 februarie 1952, după moartea tatălui său, Regele George al VI-lea. Vestea a primit-o în timpul unei călătorii oficiale în Kenya.

Pe 2 iunie 1953, Elisabeta a II-a a fost încoronată la catedrala Westminster şi devine astfel, cel de-al 40-lea monarh britanic de la William Cuceritorul încoace. Ceremonia, la care au participat peste 8000 de invitaţi, a fost primul mare eveniment internaţional transmis în direct la televizor. Doar în Marea Britanie au fost peste 20 de milioane de telespectatori, iar 1 milion de televizoare au fost cumpărate special pentru a urmări evenimentul.

Domnia ei a fost presărată cu mai multe momente dificile: recesiuni economice, grevele minerilor care au paralizat ţara sau conflictele de Falkland şi din Irlanda de Nord. A trebuit să facă faţă şi unor momente grele în familie: divorţurile dintre prinţul Charles şi Diana şi cel dintre prinţul Andrew şi Sarah, ducesa de York.

A urmat moartea prinţesei Diana, mama prinţilor William şi Harry, în urma unui accident de maşină, în 1997. Împrejurările în care s-a produs accidentul au provocat controverse nici acum stinse.

În cei peste 60 de ani pe tron, reputaţia Reginei Elisabeta a rămas neafectată, în ciuda criticilor adresate membrilor mai tineri ai familiei regale. Regina, în vârstă de 87 de ani, este privită ca un simbol al unităţii naţionale şi este foarte iubită atât de monarhişti, cât şi de republicani.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri