Republica Moldova, tot mai aproape de Uniunea Europeană. Chişinăul ar putea semna până la toamnă acordul de asociere cu Bruxellesul

Data publicării:
chisinau-1

Republica Moldova este tot mai aproape de Uniunea Europeană. Preşedintele Consiliului European, Herman van Rompuy, a anunţat că Uniunea Europeană va semna până în toamna aceasta acordurile de asociere cu Republica Moldova şi Georgia parafate în noiembrie 2013 la Vilnius. Parafarea reprezintă începerea unui parteneriat strategic pe termen lung cu UE, care peste ani ar putea duce la integrarea efectivă a acestor ţări în blocul comunitar.

Declaraţia a fost făcută cu ocazia summitului UE-Rusia, care a avut loc la Bruxelles.Ne aşteptăm ca acordurile de asociere parafate la Vilnius cu Moldova şi Georgia să fie confirmate cel mai târziu până în toamnă”, a spus preşedintele Consiliului European, Herman van Rompuy.

Parafarea acordului de asociere cu Uniunea Europeană presupune asumarea formală a unor angajamente față de forul comunitar și stabilirea unui cadru general al relațiilor dintre părți. Documentul va avea valoare reală abia după semnarea și ratificarea acordului de către toate cele 28 de state membre UE.

Odată cu semnarea acordului de asociere, între Uniunea Europeană şi Republica Moldova va exista o zonă de liber schimb. Acest lucru înseamnă reducerea tarifelor vamale, accesul nelimitat şi fără restricţii tarifare aplicate produselor moldoveneşti pe piaţa Uniunii Europene, dar şi transformarea Republicii Moldova într-o piaţă nouă pentru producătorii din spaţiul comunitar. În plus, piaţa internă va fi supravegheată şi supusă controalelor de calitate, la standardele impuse de Bruxelles.

Beneficiile pentru Republica Moldova care reies din acest acord de asociere se referă în primul rând la liberalizarea comerțului cu statele membre UE şi mai ales a regimului de vize.

Parafarea acordului de asociere este un prim pas către integrarea în Uniunea Europeană, dar Republica Moldova mai mult de aşteptat până la acel moment. Un exemplu este România, caz în care procesul a durat nu mai puţin de 12 ani de la semnarea acordului de asociere cu UE - din 1995, până la aderarea care a avut loc la 1 ianuarie 2007.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Cine este Andrei Nae, profesorul universitar care a scandalizat Internetul, după ce a apărut cu o fustă...
Digi FM
“Sunt șocat de ce se întâmplă pe străzile din București”. Un turist olandez, uimit de ce se întâmplă în...
Pro FM
Chipul Madonnei, tot mai transformat. Artista, protagonista unei inedite ședințe foto într-o mașină vintage
Film Now
Mark Wahlberg și-a dat gata fanii: la 2 noaptea în sala de sport, dedicat scopului de a fi în cea mai bună...
Adevarul
De câți ani are nevoie Putin pentru a reface armata rusă, conform șefului armatei britanice
Newsweek
Tânără născută în închisoare, acceptată la Harvard, una dintre cele mai mari universități din lume
Digi FM
“Sunt șocat de ce se întâmplă pe străzile din București”. Un turist olandez, uimit de ce se întâmplă în...
Digi World
Descoperirea ADN crucială, care ar putea contribui la vindecarea unuia dintre cele mai mortale tipuri de...
Digi Animal World
Cum a reușit un câine să incendieze locuința stăpânilor săi. Momentul a fost surprins de camerele de...
Film Now
Cine e noul iubit al Sofiei Vergara. Cel care a cucerit-o are o profesie importantă, a trecut printr-un...
faza de joc din meciul fcsb maccabi tel aviv
FCSB a remizat cu Maccabi Tel Aviv, scor 1-1, în prima manşă a turului doi preliminar al Ligii Campionilor