Sari la conținut

Rețea specializată în furtul cibernetic, oprită de autoritățile române și britanice

O rețea de criminalitate cibernetică internațională a fost destructurată de autoritățile britanice în colaborare cu cele române și moldovene. 14 persoane au fost arestate, în Marea Britanie, și sunt bănuite că au spălat peste 11 milioane de lire sterile obținute prin furt cibernetic. 

cyber securitate hacker calculator parola facebook guvern

Banii ar fi fost furați folosind fluxurile Dridex și Dyre de software malware, care, potrivit autorităților britanice, au fost dezvoltate și implementate de către infractori cibernetici profesionişti din Europa de Est.

Malware-ul infectează calculatoarele atunci când utilizatorul primește și deschide documentele din e-mailuri aparent legitime, care apoi permit infractorilor să obțină acces la datele bancare ale utilizatorului.

Persoanele arestate sunt suspectate de spălarea profiturilor prin sute de conturi bancare la diferite bănci din Marea Britanie. Se consideră că aceste conturi au fost create folosind documente de identitate false, precum și „cărăuși" de bani, recrutați și controlați de organizația criminală, 

Au fost arestaţi treisprezece bărbaţi şi o femeie cu vârstele cuprinse între 23 şi 52 de ani, printre care şi cetăţeni străini. Doisprezece persoane au fost reţinute la Londra, iar restul au fost arestaţi în Daventry, Ilford şi West Bromwich.