Exclusiv România, ținta hackerilor ruși. Directorul DNSC: Aceste grupări sunt legate de autoritățile de la Kremlin

Data actualizării: Data publicării:
hackeri rusi
Expertul avertizează că atacurile vor continua și în perioada următoare. FOTO: Shutterstock

Dan Cîmpean, directorul Directoratului Național de Securitate Cibernetică, a declarat vineri, la emisiunea LIVE, de la Digi24, prezentată de Alexandru Rotaru și Robert Kiss, că de când a început războiul în Ucraina atacurile cibernetice din partea unor grupări pro-ruse sau direct legate de guvernul de la Kremlin au devenit aproape permanente, nu numai în România, ci și în majoritatea statelor europene. El a atras atenția că atacurile vor continua și în perioada următoare.

„De când a început războiul de agresiune împotriva Ucrainei atacurile cibernetice din partea unor grupări pro-ruse sau direct legate de guvernul de la Kremlin au devenit aproape permanente, nu numai în România, ci și în majoritatea statelor europene. Le constatăm aproape zilnic. Suntem o țintă a unor grupări foarte apropiate guvernului de la Kremlin și e cumva o țintă indiscriminată: bănci, firme din domeniul energiei, instituții guvernamentale, tot felul de organizații, mai mici sau mai mari”, a explicat Dan Cîmpean, expert securitate cibernetică.

România, o țintă a hackerilor ruși

Acesta a mai adăugat că, zilnic, se detectează în jur de „30.000 de evenimente relevante și câteva sute de atacuri directe”.

„În ultimele două săptămâni, 40 de ținte predirecte anunțate, în mod paradoxal, înainte de atacatori au urmărit să indisponibilizeze site-urile de web. Este un val de atacuri constante, la fiecare două, trei, patru zile sunt astfel de atacuri organizate de infrastructuri, computere, servere, care sunt folosite în astfel de atacuri. Sunt cam aceleași, distribuite geografic pe toată planeta, cele mai multe în România, dar și în SUA. Există furnizori de servicii IT care oferă contracte în mod total netransparent. Iți poți cumpăra mașini virtuale la furnizori de servicii IT și de pe acele mașini, în mod ilegitim, atacatorii lansează atacuri. Aceste grupări sunt legate de autoritățile de la Kremlin, folosesc proxy-uri, grupări infracționale”, a mai afirmat el.

Cîmpean a mai adăugat că experții din România sunt parte a unei echipe de securitate cibernetică la nivelul UE.

„Cooperăm cu ei și cu partenerii strategici din lumea democratică. Schimbăm foarte des informații operaționale și încercăm să-i identificăm. În aceste cazuri nici nu e dificil de făcut această atribuire, pentru că dânșii se laudă pe dark net, pe internet privind ținele pe care le au în vedere. E plauzibil să fie si experți români implicați care au luat calea infarcțională, dar nu avem date în acest moment”, a mai spus expertul.

Expertul avertizează că atacurile vor continua și în perioada următoare

Totodată, potrivit acestuia, atacurile din ultimele două săptămâni au țintit bănci, sectorul energetic, patru aeroporturi și instituții ale statului, inclusiv Directoratul.

„De exemplu, pentru un aeroport înseamnă că site-ul de web al acestuia nu este funcțional sau este foarte greu accesibil. Nu a fost nicio infrastructură care să pună în funcțiune securitatea vieții. Alt exemplu, pompe de apă din România au fost oprite în 2023 de hackeri. Tehnic vorbind, orice dispozitiv conectat la internet, dacă nu e bine întreținut, poate fi ținta unui astfel de atac.Cu siguranță, atacuri sistematice și destul de intense asupra conturilor de social media pentru multiple categorii profesionale sau sociale s-au intensificat”, a mai declarat el.

Dan Cîmpean a mai atras atenția că există un risc semnificativ ca aceste atacuri să continue și în perioada următoare, pe perioada alegerilor europene.

Editor : B.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri