România, cu 30% mai mulți morți în septembrie 2021 față de anii dinaintea pandemiei (Eurostat)

Data publicării:
lumanare care arde
Foto: Profimedia

Numărul deceselor în exces la nivelul Uniunii Europene a început să crească din nou în ultimele luni, comparat cu perioade similare dinaintea pandemiei, relevă datele institutului european de statistică, Eurostat. România se află, alături de Lituania și Grecia, printre țările care au înregistrat în septembrie 2021 cu peste 30% mai multe decese decât în media lunilor septembrie din intervalul 2016-2019. Bulgaria deține recordul negativ absolut la nivelul UE.

În luna septembrie 2021 au murit cu 50,2% mai mulţi bulgari decât în media lunilor septembrie din anii 2016-2019, arată datele Eurostat. Bulgaria, ţara cu cea mai scăzută rată de vaccinare din UE, este în același timp și statul comunitar cel mai afectat de valul al 4 al pandemiei, relatează Reuters, preluată de Agerpres.

Bulgaria este urmată de trei țări cu valori apropiate ale mortalității în exces în luna septembrie 2021 față de perioadele prepandemice: Lituania (31,5%), Grecia (31%) şi România (30,3%).

Nivelul mortalității în exces la nivelul întregii Uniuni Europene în luna septembrie 2021 a fost cu 12,1% mai mai mare decât în anii prependemici, în creștere față de lunile august (8,2%) și iulie (5,1%).

În cazul României, mortalitatea în exces din luna septembrie 2021 a fost depășită doar în lunile aprilie 2021 (38,5%) și în noiembrie 2020 (62,6%).

mortalitate in exces ro vs ue
Mortalitatea în exces în România față de UE. Sursă foto: Eurostat

Raportul Eurostat poate fi consultat aici.

Cele mai scăzute rate ale deceselor în exces

Potrivit unui raport al Statista, Bulgaria a administrat până săptămâna trecută doar 44 de doze de vaccinuri la 100 de persoane, cea mai scăzută rată de vaccinare din UE.

Bulgaria are una dintre cele mai mari rate de decese de COVID-19 pe cap de locuitor din lume, la fel ca şi România, cu a doua cea mai scăzută rată de vaccinare din UE, şi unde vârstnicii sunt în mod special afectaţi.

În UE momentul de vârf al deceselor suplimentare a fost în noiembrie 2020, când s-a înregistrat o creştere de 40% faţă de o lună obişnuită prepandemică.

Printre ţările cu cele mai scăzute rate de mortalitate în exces în septembrie au fost Suedia (3,2%) şi Belgia (2,3%).

Potrivit Eurostat, mortalitatea în exces se referă la decesele din toate cauzele într-o perioadă de criză, comparat cu perioada corespondentă dinaintea crizei. Eurostat a luat ca linie de reper media mortalității pentru fiecare lună din intervalul 2016-2019.

Editor : Bogdan Păcurar

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri