Sanna Marin pierde alegerile din Finlanda. Noul premier ar putea fi nevoit să facă alianță cu naționaliștii anti-imigrație

Data actualizării: Data publicării:
sanna marin Petteri Orpo
Liderul conservatorilor finlandezi, Petteri Orpo (centru), a câștigat alegerile din Finlanda în fața social-democraților conduși de Sanna Marin (stânga) și a naționaliștilor anti-imigrație de la Partidul Finlandezilor, condus de Riikka Purra (dreapta). Foto: Profimedia Images

Liderul conservatorilor finlandezi, Petteri Orpo, a câștigat alegerile în care s-au confruntat strâns trei partide, învingând formațiunea de centru-stânga a premierului Sanna Marin, transmite BBC.

„Am obținut cel mai mare mandat”, a spus liderul partidului Coaliția Națională, după o noapte dramatică în care rezultatul s-a îndepărtat de speranțele social-democraților conduși de Sanna Marin.

Petteri Orpo
Președintele partidului Coaliția Națională, Petteri Orpo. Foto: Profimedia Images

Orpo și-a asigurat 20,8% dintre voturi, în fața populiștilor de extremă-dreapta ai Partidului Finlandezilor și a partidului de centru-stânga. 

Populiștii au obținut un procent record de 20,1%. 

Este o înfrângere amară pentru Marin, care a obținut un număr mai mare de mandate pentru partidul ei și și-a asigurat 19,9% dintre voturi, potrivit BBC. 

Ea continuă să se bucure de sondaje favorabile și a fost lăudată pentru îndreptarea Finlandei către intrarea iminentă în NATO și navigarea țării prin pandemia de Covid-19. 

La scurt timp după ce liderul conservatorilor și-a revendicat victoria, liderul de centru-stânga și-a recunoscut înfrângerea. 

„Felicitări câștigătorului alegerilor, felicitări Partidului Coaliția Națională, felicitări Partidului Finlandezilor. Democrația și-a spus cuvântul”, le-a spus ea reporterilor.

sanna marin
Președintele Partidului Social Democrat, Sanna Marin, premierul pierzător al alegerilor din Finlanda. Foto: Profimedia Images

Săptămâni de zile, cele trei partide au fost aproape la același nivel în sondaje, iar când rezultatele au început să apară, a devenit prea strâns pentru a anunța victoria. Apoi, o proiecție a postului public YLE l-a dat pe Petteri Orpo, liderul partidului Coaliția Națională, victorios cu cele mai multe scaune în parlament. 

„Cred că poporul finlandez vrea schimbare. Ei vor schimbare și acum voi începe negocierile, negocieri deschise cu toate partidele”, a spus acesta. 

Era o stare de euforie în tabără, a spus Matti Koivisto, corespondent politic din partea postului public YLE. „Când au văzut proiecția, era destul de clar că vor câștiga”. 

Liderul Partidului Finlandezilor, Riikka Purra, și-a felicitat rivalul de centru-dreapta și ea însăși s-a bucurat de cel mai bun rezultat din istoria partidului.

Riikka Purra
Riikka Purra, președintele Partidului Finlandezilor. Foto: Profimedia Images

„Încă ne batem pentru a fi numărul unu, dar încă șapte locuri sunt un rezultat excelent”. 

Între timp, trei dintre celelalte partide din coaliția care pierde puterea – Partidul de Centru, Alianța de Stânga și Verzii – au înregistrat pierderi mari. 

În vârstă de 37 de ani, Sanna Marin a devenit cel mai tânăr lider din lume când a apărut pe scena politică în 2019. Ea a condus o coaliție de cinci partide, acestea la rândul fiind conduse de câte o femeie. 

În ciuda răspunsului ei de succes la invazia rusă din Ucraina, în alegeri au fost disputate temele precum economia Finlandei și datoria publică a țării, principalele partide susținând aderarea la NATO. 

Mulți finlandezi o văd pe aceasta drept o figură polarizantă. A fost supusă unor critici dure anul trecut când imagini video cu ea cântând, dansând și bând alcool la o petrecere au apărut în spațiul public. Suporterii au spus că controversa a fost infuzată cu sexism iar femei din țară și din lume au distribuit videoclipuri în care dansau, pentru a-și arăta solidaritatea. 

Petteri Orpo - finanţele publice înainte de toate 

Promis la 53 de ani pentru funcţia de premier al Finlandei, liderul Coaliţiei Naţionale Petteri Orpo a făcut din rigurozitatea bugetară prima sa prioritate, comentează AFP, preluat de Agerpres. 

„Este o mare victorie”, a savurat acest fiu de politician în faţa susținătorilor săi, după o noapte electorală plină de suspans. 

Într-o Finlandă deja membră neoficială a clubului „frugalilor” sau „zgârciţilor”, aceste ţări din Uniunea Europeană preocupate de rigoarea bugetară, sosirea sa promite câteva scântei la Bruxelles atunci când va veni vorba despre dezlegarea băierilor pungii. 

„Cel mai important lucru (...) este să încetăm creşterea datoriei”, a spus el pentru AFP în marja campaniei sale. 

La 73% din PIB, datoria publică a Finlandei rămâne cu mult sub nivelul altor ţări europene. 

Dar Petteri Orpo a reuşit să convingă că acest nivel, care a crescut cu aproximativ 10 puncte în patru ani, este alarmant şi că este absolut necesar un plan de economii de 6 miliarde de euro. 

În faţa premierului Sanna Marin bine cotată în alte mari dosare, pare să fi găsit ceea ce consideră că este călcâiul lui Ahile al liderei de 37 de ani. 

„Vreau să repar economia noastră, vreau să impulsionez creşterea economică”, a dat asigurări acest absolvent de ştiinţe politice şi de economie. 

Sanna Marin „nu-şi face griji pentru economie, ea nu-şi face griji pentru datorie”, a subliniat el, atrăgându-şi astfel acuzaţia din partea rivalei sale că vrea „să ia de la săraci pentru a le da celor bogaţi”. 

Fiul unui fost responsabil al „Kokoomus”, partidul istoric al dreptei finlandeze, Petteri Orpo a făcut campanie în fruntea sondajelor, dar avantajul său s-a topit în ultimele săptămâni. 

Cu acest loc unu, acest originar din sud-vestul ţării va succede, fără surprize majore, în funcţia de prim-ministru. Dar se află în faţa unei dileme pentru formarea unei majorităţi în parlamentul de 200 de locuri, Eduskunta. 

Fie negociază la stânga lui cu Sanna Marin, pentru a forma un guvern „albastru-roşu”, care nu este un tabu pentru o clasă politică finlandeză. 

Dar ar părea incoerent, după ce a acuzat în repetate rânduri politica economică a social-democraţilor. 

Sau, mai probabil, întinde mâna extremei dreapta din partidului naţionalist al finlandezilor, cu o linie anti-imigraţie, care este greu compatibilă cu a lui. 

„După părerea mea, Finlanda nu poate supravieţui fără mai multă imigrare a forţei de muncă”, a declarat el pentru AFP în timpul campaniei. „Vreau ca Finlanda să rămână o ţară deschisă, internaţională, din asta trăim, din exporturi”. 

Dar, în pofida acestor divergenţe şi altora legate de UE şi climat, partidul său şi formaţiunea naţionalistă „au multe în comun”, a mai spus el în timpul campaniei. 

„Nu există partid de extremă dreaptă în Finlanda”, a asigurat el presa străină duminică seara.

Ochelari mari, păr scurt, stilul său este foarte convenţional.

Iubitor de natură, pescuit şi drumeţii, este căsătorit şi are doi copii. Implicat în politică din adolescenţă, i-a luat 12 ani să-şi termine masterul, prea ocupat cu activismul său. 

Longevitatea acestui om liniştit şi urban, chiar şters, stârneşte curiozitate într-o lume politică usturătoare şi nemiloasă. 

Calmul său aparent este uneori un atu în discuţiile aprinse, dar el este adesea încolţit de oratori mai incisivi. 

Bărbatul de 53 de ani face şi gafe, cum ar fi atunci când a trebuit să-şi ceară scuze pentru că a criticat „țipetele” premierului Sanna Marin şi ale altei şefe de partid în cursul unei dezbateri, atrăgându-şi acuzaţii de sexism. 

Dar este obişnuit să îngroape adversari care sunt mai extravaganţi sau mai cunoscuţi în străinătate decât el. Ca atunci când a cucerit şefia partidului în detrimentul fostului premier Alex Stubb.

Editor : A.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri