Scandal în Bulgaria: Ambasadoarea Rusiei, invitată la noua sesiune parlamentară. Ea a numit guvernul „oala de noapte a Washingtonului"

Data actualizării: Data publicării:
Eleonora Mitrofanova imbracata in rosu in fata multimii
Eleonora Mitrofanova, ambasadorul Rusiei la Sofia, a fost invitată la ceremonia de începere a noii sesiuni a parlamentului bulgar. Foto: Profimedia Images

Invitarea ambasadoarei Rusiei la Sofia, Eleonora Mitrofanova, la ceremonia de începere a noii sesiuni parlamentare, la 19 octombrie, a generat miercuri polemică între partidele politice, divizate cu privire la atitudinea ce trebuie abordată cu privire la invazia rusă din Ucraina, transmite EFE.

La ceremonia de începere a unei noi legislaturi se obişnuieşte să fie invitat întregul corp diplomatic acreditat la Sofia, însă între formaţiunile proeuropene şi cele proruse a izbucnit o discuţie pe tema excluderii - sau nu - de la acest eveniment a reprezentantei diplomatice a Rusiei.

O parte din această polemică se datorează chiar felului de-a fi al ambasadoarei ruse, Eleonora Mitrofanova, care cu câteva luni în urmă a descris guvernul aflat atunci la putere, al proeuropeanului Kiril Petkov, drept „oala de noapte a Washingtonului” pentru că a fost de acord cu impunerea de sancţiuni Rusiei, potrivit EFE.

Relaţiile dintre Bulgaria şi Rusia s-au înrăutăţit şi din cauza expulzării a 70 de diplomaţi ruşi la sfârşitul lui iunie de către guvernul Petkov, conform Agerpres.

La 2 octombrie, în Bulgaria a avut loc a patra serie de alegeri în 18 luni, iar lipsa unor majorităţi clare prevesteşte continuarea instabilităţii şi a crizei politice, comentează agenţia de presă spaniolă.

Populistul Boiko Borisov, câştigătorul ultimului scrutin legislativ, s-a oferit să poarte un dialog cu toate partidele pentru a forma o coaliţie „anti-Putin”.

Bulgaria a fost în mod tradiţional una dintre ţările est-europene cea mai apropiată de Rusia din punct de vedere istoric şi cultural.

Editor : A.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri