Scandal în UE pe distribuirea vaccinurilor. Comisia Europeană își apără strategia după ce șase țări acuză inechități

Data actualizării: Data publicării:
seringa cu vaccin anticovid pe fondul unui steag ue
Austria și alte cinci state membre UE acuză o distribuție inechitabilă a vaccinurilor în cadrul blocului comunitar Foto: Guliver/GettyImages

Comisia Europeană şi-a apărat sâmbătă politica de distribuire uniformă a vaccinurilor anti-COVID-19 în cadrul blocului comunitar, reacționând după ce Austria şi alte cinci state membre s-au plâns că dozele nu au fost alocate în mod echitabil, informează Reuters, preluată de Agerpres.

În fruntea acestor voci contestatare este cancelarul Austriei, Sebastian Kurz, care este acuzat, însă, pe plan intern, că încearcă astfel să distragă atenția de la propriul său eșec în gestionarea pandemiei și a campaniei de vaccinare.

Într-o scrisoare comună adresată sâmbătă Comisiei Europene şi Consiliului European, lideri din şase ţări europene - Austria, Bulgaria, Republica Cehă, Letonia Slovenia şi Croaţia (care s-a alăturat ulterior) - au solicitat convorbiri pe tema distribuţiei vaccinurilor. 

Scrisoarea semnată de cancelarul Kurz şi ceilalţi cinci omologi ai săi, adresată preşedintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, şi preşedintelui Consiliului European, Charles Michel, cere „o soluţie europeană”.

Ce spune Comisia Europeană

Comisia Europeană a fost criticată pentru distribuirea lentă a vaccinurilor, dar de fapt, guvernele UE joacă un rol esenţial în achiziţionarea şi elaborarea planurilor de vaccinare.

Comisia Europeană a răspuns celor șase state nemulțumite că dozele au fost distribuite proporţional cu populaţia fiecărei ţări şi ţinând cont de datele epidemiologice, subliniind că guvernelor statelor membre le revine sarcina de a decide cum să le împartă.

Pe de altă parte, o politică flexibilă agreată de guvernele UE permite ţărilor care se confruntă cu o fază mai acută a epidemiei să poată accesa mai multe doze, dacă unele guverne sunt de acord să nu-şi preia alocarea proporţională, reamintește Executivul UE într-un comunicat.

„Ar fi de competenţa statelor membre să găsească un acord, dacă doresc să revină la baza proporţională”, spune Comisia Europeană, adăugând că sprijină o metodă de alocare bazată exclusiv pe proporţia populaţiei din fiecare stat membru.

Viena arată cu degetul către un Comitet director al UE unde adjunctul este un austriac

Vineri, cancelarul austriac Sebastian Kurz a declarat că dozele de vaccin nu au fost distribuite uniform între statele membre, în pofida unui acord în cadrul blocului de a face acest lucru în funcţie de populaţie.

El a acuzat, fără a oferi dovezi, că au fost încheiate acorduri separate între Comitetul director al UE pentru vaccinuri (alcătuit din reprezentanţi ai tuturor statelor membre participante) şi companiile de medicamente.

Comitetul este organismul care negociază cu companiile, în numele statelor UE, acordurile pentru vaccinuri. Șeful adjunct al Comitetului este austriac, remarcă Reuters.

„În ultimele zile, am descoperit că livrările de doze de vaccin ale companiilor farmaceutice către state membre individuale ale UE nu sunt puse în aplicare în mod egal, urmând cheia proporţională a populaţiei”, se spune în scrisoarea publicată în presa austriacă. Semnatarii îi cer lui Charles Michel „să organizeze o discuţie între lideri despre această chestiune importantă, cât de curând posibil”.

Malta este pe cale să aibă de trei ori mai multe doze de vaccin decât Bulgaria, raportat la populaţia sa, până la sfârşitul lunii iunie, a menționat Kurz.

Probleme interne pentru cancelarul Kurz

Partidele de opoziţie din Austria l-au acuzat pe cancelar (Partidul Popular Austriac, OVP) că a încercat, de fapt, să nu-și asume vina pentru ritmul lent al vaccinărilor. Social-democraţii au spus că el caută „ţapi ispăşitori pentru eşecul său”.

Un oficial al UE a declarat că Charles Michel a primit scrisoarea, iar un summit al liderilor este deja planificat pentru 25 şi 26 martie.

„Coordonarea COVID va fi abordată din nou de către cei 27 de membri în timpul acelei şedinţe”, a spus oficialul, fără a specifica dacă ordinea de zi include și distribuirea vaccinurilor.

Biroul preşedintelui Consiliului European a refuzat orice comentarii, scrie Reuters.

Citiți și: După Ungaria, Cehia, Slovacia, și Austria vrea vaccinul Sputnik. Cancelarul austriac spune că a discutat cu Vladimir Putin

Editor : Luana Pavaluca

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri