Scandal la Berlin după ce Rusia a publicat înregistrări cu ofițeri germani care discută cum poate fi atacată Crimeea cu rachete Taurus

Data actualizării: Data publicării:
Ukraine Could Use Taurus Missile
Ministerul german al Apărării nu a comentat informaţiile despre o conversaţie între înalţi oficiali militari germani în legătură cu planurile de a ataca Podul Crimeei cu posibila utilizare a rachetelor Taurus. Sursa foto: Profimedia Images

O înregistrare cu o discuție între înalţi oficiali militari germani despre cum poate fi atacat Podul Crimeei cu utilizarea rachetelor Taurus a stârnit un adevărat scandal la Berlin. Armata germană a anunţat sâmbătă că investighează suspiciunile de interceptare ilegală a unor conversaţii între mai mulţi dintre ofiţerii săi, difuzate pe reţele sociale în Rusia, notează agenţia France Presse, într-un amplu comentariu, preluat de Agerpres.

"Noi examinăm dacă comunicaţiile legate de forţele aeriene au făcut obiectul unor ascultări, contraspionajul militar (BAMAD) a luat toate măsurile necesare", a declarat pentru AFP o purtătoare de cuvânt a Ministerului Apărării.

Ea a reacţionat la o controversă tot mai mare apărută după difuzarea vineri în Rusia pe reţelele de socializare a ceea ce pare a fi înregistrarea unei conversaţii între ofiţeri germani de rang înalt.

Mai bine de 30 de minute de discuții între ofițeri germani, interceptate de ruși

Redactorul-şef al canalului de stat rus RT, Margarita Simonian, a publicat un fişier cu o durată de mai bine de jumătate de oră, prezentându-l ca o discuţie între militari germani despre lovituri vizând Crimeea. Această peninsulă a fost anexată în 2014 de Moscova, aminteşte AFP.

În această conversaţie, ascultată de AFP dar care nu este datată, participanţii la ceea ce pare a fi o videoconferinţă discută în special despre ipoteza livrării Kievului de către Germania a rachetelor cu rază lungă de acţiune Taurus de producţie germană, care ar fi necesare pentru a permite forţelor ucrainene să le utilizeze şi eventualul impact al acestora.

Experţi întrebaţi de săptămânalul german Der Spiegel au considerat că fişierul este autentic.

Participanţii menţionează în special ipoteza unor lovituri vizând Podul Crimeei ce leagă Peninsula Kerci, în Crimeea, la vest, şi teritoriul Rusiei.

Dacă discuţiile se dovedesc autentice, ar fi foarte jenante pentru Berlin. Pentru că până acum Germania a refuzat oficial orice livrare de rachete Taurus, în ciuda faptului că acestea au fost cerute cu voce tare de Kiev, de teama unei escaladări a războiului. Aceste dispozitive au o bătaie de peste 500 km.

În înregistrare, participanţii discută şi detalii privind livrările de rachete cu rază lungă de acţiune Scalp de către Franţa şi Marea Britanie către Ucraina.

"Dacă această poveste se dovedeşte a fi adevărată, ar fi foarte problematică", a declarat preşedintele comisiei parlamentare germane de monitorizare a serviciilor secrete, Konstantin von Notz, ziarelor grupului RND.

Moscova cere explicații

La Moscova, purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus al Afacerilor Externe Maria Zaharova a cerut "explicaţii rapide din partea Germaniei" cu privire la această afacere. "Orice încercare de a evita răspunsul la întrebări va fi considerată o recunoaştere a vinovăţiei", a declarat ea.

La rândul său, numărul doi al Consiliului de Securitate al Rusiei, Dmitri Medvedev, a considerat pe contul său de Telegram că "rivalii noştri dintotdeauna, germanii, au redevenit duşmanii noştri juraţi".

"Uitaţi-vă cât de precis şi în detaliu vorbesc +nemţălăii+ despre lovirea teritoriului nostru cu rachete cu rază lungă de acţiune, alegerea ţintelor de lovit şi cum să producă pagube maxime patriei noastre", a spus el.

Nemții se tem că această interceptare nu este un caz izolat

"Întrebarea este dacă aceasta este o chestiune excepţională sau o problemă de securitate structurală" în interiorul armatei germane, a adăugat Konstantin von Notz.

Un expert în probleme de apărare din cadrul principalului partid de opoziţie CDU (conservatori), Roderich Kiesewetter, a estimat că "conversia a fost răspândită în mod deliberat de Rusia în acest moment precis cu un obiectiv foarte particular", acela de a ucide din faşă dezbaterea din Germania în jurul livrării rachetelor Taurus către Kiev.

"Alte conversaţii au fost cu siguranţă ascultate şi vor fi difuzate mai târziu pentru a servi intereselor Rusiei", a declarat el la canalul ZDF.

Potrivit Spiegel, discuţia dintre ofiţerii germani a emanat dintr-o videoconferinţă pe platforma publică WebEx şi nu dintr-o reţea secretă internă a armatei, ceea ce ridică întrebări cu privire la normele de securitate internă în Bundeswehr (forţele armate ale RFG n.r.).

Discuția va fi dezbătută în Duma de Stat a Federației Ruse

Ministerul german al Apărării nu a comentat informaţiile despre o conversaţie între înalţi oficiali militari germani în legătură cu planurile de a ataca Podul Crimeei cu posibila utilizare a rachetelor Taurus, a cărei înregistrare, după cum a relatat revista Der Spiegel, este probabil autentică, adaugă sâmbătă agenţia oficială de presă rusă TASS.

"Vă rugăm să înţelegeţi că, în principiu, nu comentăm rapoartele din presă şi conţinutul acestora", a declarat un reprezentant al Ministerului german al Apărării unui corespondent TASS.

La rândul său, secretarul de presă al preşedintelui rus, Dmitri Peskov, a declarat reporterilor că Kremlinul nu deţine încă informaţii despre conţinutul înregistrării unei conversaţii între ofiţerii germani despre atacul asupra Podului Crimeei. Preşedintele Dumei de Stat, Viaceslav Volodin, a spus că problema discutării atacului asupra Podului Crimeei de către ofiţeri de rang înalt german va fi dezbătută la următoarea şedinţă a camerei inferioare a parlamentului rus.

Cancelarul Olaf Scholz promite clarificări

Cancelarul german Olaf Scholz a promis clarificări rapide în urma publicării înregistrării. Într-o declarație făcută în marja unei vizite la Vatican, sâmbătă, el a descris situaţia ca fiind o "chestiune foarte serioasă", care trebuie clarificată foarte atent, foarte intens şi foarte rapid, relatează DPA.

Cancelarul german Olaf Scholz a subliniat în repetate rânduri că este împotriva furnizării de rachete Taurus către Ucraina. Scholz îşi justifică poziţia prin pericolul ca Germania să fie atrasă în conflict. Joi, în timpul unei discuţii cu cetăţeni din Dresda, şeful guvernului german a vorbit din nou împotriva furnizării de Taurus către Kiev, explicând că, dacă sunt programate incorect, rachetele ar putea atinge ţinte la Moscova, adaugă TASS.

Editor : M.I.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri