Scrisoare prezentată la ONU: Ianukovici a cerut Rusiei să intervină militar în Ucraina

Data publicării:
ciurkin

„Ca președinte legitim al Ucrainei declar evenimentele de pe Maidan preluare ilegală a puterii la Kiev, care a dus Ucraina în pragul războiului civil. În țară e haos și anarhie. Viața și securitatea populației, în special în sud-est și în Crimeea, este în pericol. Sub influența țărilor occidentale s-a instaurat teroarea și violența. Opamenii sunt persecutați din motive politice și lingvistice.  

Ținând cont de acestea, îi cer președintelui rus, Vladimir Vladimirovici Putin, să folosească forțele armate ale Federației Ruse pentru a restabili legalitatea, pacea, legea și ordinea și stabilitatea și pentru a proteja populația Ucrainei. Semnat, Viktor Ianukovici, 1 martie 2014”, se spune în scrisoarea citită de ambasadorul rus.

Vitali Ciurkin a continuat să dea vina pentru evenimentele din Ucraina pe „partenerii occidentali” și a repetat solicitarea de a fi pus în aplicare acordul semnat de Ianukovici și liderii opoziției la 21 februarie.

Ambasadorul Ucrainei la ONU, Iuri Sergheiev, a declarat în Consiliul de Securitate că la Kiev încă se așteaptă un răspuns oficial din partea Moscovei la întrebarea „de ce forțele militare ale Rusiei ocupă ilegal Crimeea”.

Schimbul de replici a continuat pe un ton dur: „O puteți numi lovitură de stat, dar în lumea democratică noi o numim revoluție a demnității”, i-a spus Sergheiev lui Ciurkin.

La rândul său, ambasadorul Rusiei i-a răspuns că Moscova poate desfășura 25.000 de soldați în Crimeea, potrivit acordului bilateral. Ciurkin a adăugat că soldații ruși păzesc obiective rusești în Crimeea și previn „acțiuni radicale”.

Sergheiev a declarat că Rusia a mobilizat circa 16.000 de soldați în Crimeea începând din 24 februarie.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri