Sinn Fein, victorie istorică la alegerile din Irlanda de Nord. Cere dezbatere pentru crearea unei Irlande unite

Data actualizării: Data publicării:
Două femei pleacă de la o secție de vot din Irlanda de Nord.
Sinn Fein, victorie istorică la alegerile din Irlanda de Nord. Foto: Profimedia

Sinn Fein, fosta aripă politică a Armatei Republicane Irlandeze (IRA), a celebrat prima sa victorie din alegerile pentru Adunarea Irlandei de Nord ca fiind un „moment definitoriu” pentru regiunea controlată de britanici și a cerut o dezbatere pentru o Irlandă unită, transmite Reuters.

Sinn Fein a obținut 29% din voturile din prima preferință pentru parlamentul regional, cu mult peste cele 21,3% obținute de Partidul Democratic Unionist pro-britanic, conform rezultatelor oficiale. În timp ce numărătoarea finală a locurilor nu a fost anunțată, analiștii au declarat că nimeni nu ar putea depăși Sinn Fein.

„Ziua de astăzi reprezintă un moment de schimbare foarte important. Este un moment definitoriu pentru politica noastră și pentru poporul nostru”, a declarat șefa Sinn Fein din Irlanda de Nord, Michelle O'Neill.

Ea a spus că acum ar trebui să existe o „dezbatere onestă” în jurul obiectivului partidului de unificare cu Republica Irlanda.

Victoria Sinn Fein nu va schimba statutul regiunii, deoarece referendumul necesar pentru a părăsi Regatul Unit este la discreția guvernului britanic.

Dar importanța simbolică este uriașă, punând capăt unui secol de dominație a partidelor pro-britanice, susținute preponderent de populația protestantă din regiune.

Întrebată de un jurnalist dacă se aștepta să devină primul prim-ministru naționalist irlandez al regiunii, O'Neill a răspuns: „Oamenii au vorbit”.

Liderul DUP, Jeffrey Donaldson, a declarat că nu se va alătura guvernului decât dacă protocolul care guvernează comerțul Irlandei de Nord cu restul Regatului Unit în urma ieșirii sale din Uniunea Europeană va fi revizuit în totalitate. DUP a fost aspru criticat în timpul campaniei pentru modul în care a gestionat Brexit-ul. Eliminarea a ceea ce numește o frontieră comercială efectivă între Irlanda de Nord și restul Regatului Unit a fost o promisiune electorală cheie.

Sinn Fein a fost mult timp evitat de către clasa politică de ambele părți ale frontierei irlandeze pentru legăturile sale cu violențele paramilitare din timpul celor trei decenii de lupte pentru locul Irlandei de Nord în cadrul Regatului Unit, care s-au încheiat cu un acord de pace în 1998, mai notează sursa citată de Mediafax.

De atunci, s-a reinventat pentru a deveni cel mai popular partid din Republica Irlanda, unde și-a creat o bază de succes prin campanii pe teme cotidiene precum costul vieții și asistența medicală.

Editor : Liviu Cojan

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri