Slovacia, de acord în principiu să trimită Ucrainei sisteme de apărare antiaeriană S-300, de fabricație rusească

Data publicării:
Sistem de rachete S-300
Slovacia, de acord în principiu să trimită Ucrainei sisteme de apărare antiaeriană S-300, de fabricație rusească. Foto: Profimedia

Slovacia a fost de acord, după primele discuții, să trimită în Ucraina sisteme de apărare antiaeriană S-300 de fabricație rusească, informează CNN.

Autoritățile din Slovacia au fost de acord, în prealabil, să furnizeze Ucrainei sisteme de apărare antiaeriană de fabricație rusească, pentru a ajuta la contracararea atacurilor lansate de avioanele de luptă ale Rusiei. Pentru moment, SUA și NATO încearcă să găsească o soluție rapidă de a completa capacitățile defensive ale țării, transferul acestor sisteme către Ucraina nefiind încă asigurat.

Slovacia, unul dintre cei trei aliați NATO care au în dotarea armatei astfel de sisteme de apărare, dorește asigurări că acestea vor fi înlocuite imediat.

Surse care sunt în temă cu aceste negocieri, spun că dacă o țară furnizează sistemele S-300 Ucrainei, cel mai probabil va primi la schimb sistemul de rachete Patriot, fabricat din SUA, pentru a completa capacitatea la care renunță.

Până acum, Germania și Olanda au anunțat că sunt dispuse să trimită în Slovacia sisteme Patriot. Dar integrarea unui nou sistem complex de apărare antiaeriană în arhitectura militară existentă a unei țări, precum și antrenarea forțelor acesteia pentru a-l folosi, poate dura timp, spun specialiștii.

Congresul presează administrația Biden să ajute Ucraina în demersul de a obține aceste sisteme cât mai repede. Asta, mai ales după ce președintele ucrainean Volodimir Zelenski le-a cerut insistent în discursul de miercuri dimineață, în contextul în care SUA s-au opus planului de săptămâna trecută de a furniza Ucrainei MiG-uri poloneze.

Republicanul Michael McCaul din Comisia pentru Afaceri Externe a Camerei, a declarat miercuri că SUA au făcut progrese în obținerea accesului Ucrainei la S-300, un sistem de arme antiaeriene despre care sursele Congresului spun că această țară îl operează deja eficient împotriva asaltului Rusiei.

Editor : Liviu Cojan

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri