Sari la conținut

Stoltenberg: "Trump și-a manifestat sprijinul clar pentru NATO"

Secretarul general al NATO a insistat că sprijinul lui Donald Trump față de apărarea colectivă se bazează "nu doar pe vorbe, ci pe fapte", întrucât bugetul SUA pentru exercițiul bugetar 2018 propus marți de administrația de la Washington prevede "o creștere cu 40% a cheltuielilor pentru prezența militară americană în Europa", transmite Agerpres.

Proiectul de buget propus de administrația Trump prevede o reducere semnificativă a fondurilor alocate asistenței sociale și o creștere a celor pentru apărare, cu aproximativ 10%, și a celor pentru securitatea națională, cu circa 6%. Jens Stoltenberg a insistat că Donald Trump "și-a manifestat sprijinul față de garanțiile noastre de securitate și, bineînțeles, și-a exprimat de asemenea o puternică susținere față de articolul 5 (din Tratatul Atlanticului de Nord), întrucât apărarea colectivă este fundamentul NATO", potrivit Agerpres.

Acesta a mai menționat, potrivit Agerpres, că acest sprijin din partea lui Trump a fost exprimat atât "în public", dar și în reuniunile sau discuțiile bilaterale, sprijin transmis de asemenea de către vicepreședintele Mike Pence, secretarul de stat Rex Tillerson și de șeful Pentagonului, James Mattis.

Pe de altă parte, Stoltenberg a sugerat că are încredere în administrația Trump în ceea ce privește colaborarea dintre serviciile de informații militare, în pofida polemicii legate de presupusa transmitere a unor informații secrete către Rusia. Întrebat despre investigația privind presupusele legături ale anturajului lui Trump cu Rusia, el a răspuns că aceasta este o "problemă internă" a SUA, dar "nu a afectat nicidecum activitatea NATO sau modul în care colaborăm în domeniul informațiilor".