Sari la conținut

Nivelul de alertă la Londra rămâne critic. Suspect arestat în cazul atentatului de la metrou

Poliţia britanică l-ar fi prins pe teroristul care a pus bomba în metroul de la Londra. BBC scrie că tânărul de 18 ani, arestat dimineaţă la Dover, ar fi chiar cel care a plasat dispozitivul exploziv, ce a rănit 30 de oameni. Însă forţele de poliţie au continuat cercetările pentru a descoperi dacă atacatorul din metrou a avut complici, care au ajutat la fabricarea bombei.

ACTUALIZARE 20.00. Ofiţeri înarmaţi au efectuat percheziţii într-o casă, în timp ce toate clădirile de pe strada respectivă au fost evacuate, iar străzile adiacente au fost închise. În paralel a avut loc o reuniune a celulei de criză a guvernului britanic care a decis să menţină alerta teroristă la nivelul maxim.

Amber Rudd, ministru de Interne: „Poliţia a înregistrat progrese semnificative. Au arestat astăzi (n.r. - sâmbătă) un tânăr de 18 ani în Dover, unde este menţinut în custodie şi urmează să fie transferat la Londra. Nivelul de alertă rămâne critic şi vor mai fi investigaţii în cadrul operaţiunii antiteroriste. Cerem publicului să rămână vigilent, dar nu alarmat”.

Oficialul britanic a confirmat că bomba din metroul londonez a fost deosebit de periculoasă şi putea face numeroase victime.

Amber Rudd, ministru de Interne: „Nu este îndoială că a fost un dispozitiv explozibil improvizat periculos şi norocul a făcut să provoace atât de puţine pagube. Desigur, suntem alături de toţi oamenii care au fost afectaţi de bombă”.

În acest timp, reprezentanţii poliţiei dau asigurări că londonezii nu vor ceda în faţa ameninţărilor teroriste.

Cressida Dick - comisar la poliţia metropolitană: „Ce trebuie să se ştie despre Londra este că nu renunţăm. Nu ne predăm teroriştilor, nu ne-am predat niciodată, şi megem mai departe. Sistemul de transport merge la fel ca înainte, evenimentele se desfăşoară normal astăzi, oamenii ies afară. Am vorbit cu foarte mulţi oameni, londonezi şi turişti şi oameni de afaceri. Oamenii sunt aici şi îşi văd mai departe de afaceri. În al doilea rând, desigur, trebuie să rămână vigilenţi şi observ că oamenii sunt foarte vigilenţi”.

ACTUALIZARE 17:00 O amplă operaţiune a poliţiei metropolitane este în desfăşurare într-o suburbie din sud-vestul capitalei britanice - Sunbury, în Surrey. Operațiunea are legătură cu atacul din metroul londonez de vineri. Poliția a stabilit un perimetru de securitate de 100 de metri în jurul unei locuințe și a impus interdicții de circulație pe durata cât face verificări. Și vecinii din casele aflate în apropiere au fost evacuați, ca măsură de precauție. 

Pe de altă parte, suspectul arestat ceva mai devreme în orașul Dover ar fi chiar cel care a lăsat bomba în metroul londonez, potrivit corespondentului BBC.

Un tânăr în vârstă de 18 ani a fost arestat sâmbătă la Dover de poliţia din Kent în legătură cu atentatul de vineri de la metroul din Londra, anunţă forţele de ordine, relatează BBC News. Identitatea și naționalitatea suspectului nu au fost făcute publice, dat autorităţile au spus că este vorba despre o reţinere „important”.

Bărbatul a fost reţinut în zona portului Dover, un punct de unde se poate pleca spre Franța.

Tânărul este în prezent audiat. Deocamdată nu sunt informații despre rolul pe care l-ar fi jucat acesta în atacul de vineri.

La ora 15:00, ora României, va fi convocată din nou celula de criză a Guvernului britanic.

Sute de soldați au fost trimiși sâmbătă în locuri strategice din Marea Britanie în timp ce poliția îi căuta pe suspecții atacului  comis vineri într-o garnitură de metrou în sud-vestul Londrei. În Marea Britanie a fost alerta de securitate pe teritoriul țării a fost ridicată la cel mai înalt nivel.

Marea Britanie s-a confruntat cu încă patru atacuri teroriste în acest an, soldate cu moartea a 36 de persoane.

Premierul britanic Theresa May a afirmat că nivelul critic de amenințare înseamnă că un atac ar putea fi iminent după explozia produsă vineri dimineața la metroul din Londra soldată cu 29 de răniți.

Atacul cu bombă artizanală, care aparent nu s-ar fi detonat corespunzător, a fost al cincilea atac terorist produs în Marea Britanie în acest an și a fost revendicat de organizația Statul Islamic. Militanți islamiști au revendicat și alte atacuri în Marea Britanie în acest an, între care două la Londra și unul la un concert de muzică pop în orașul Manchester.

Atacul comis vineri dimineața la stația metrou Parsons Green din West London a determinat guvernul britanic să adopte o măsură rară, aceea de a desfășura soldați pentru asigurarea securității.

'„Publicul va observa un număr mai mare de polițiști înarmați în rețeaua de transport public și pe străzi pentru asigurarea unei protecții suplimentare. Acesta este o măsură proporțională cu situația și sensibilă și va oferi un plus de siguranță și protecție în timp ce ancheta continuă”, a explicat premierul britanic.