T. Corlățean: Decizia Ucrainei este regretabilă. Atenția UE s-ar putea concentra asupra R. Moldova

Data publicării:
titus corlatean resized mfax

E o decizie regretabilă până la urmă din perspectiva interesului european, dar şi din perspectiva interesului pe termen mediu şi lung al Ucrainei şi în orice caz din perspectiva României. Pentru că Ucraina e cel mai mare vecin al României şi România pe fond a fost un susţinător constant al obiectivelor europene ale Ucrainei. Avem tot interesul într-o Ucraina mai europeană, mai democratică, mai prosperă, cu care să putem avea o relaţie de cooperare mai strânsă şi în care să putem discuta şi aspecte precum cel legate de minoritatea română din Ucraina”, a declarat Titus Corlățean la Digi24.

Ministrul Afacerilor Externe a subliniat că, în urma analizei realizate de Consiliul Afacerilor Externe din România, a reieșit că Ucraina a îndeplinit zece și jumătate din cele 11 mari condiționalități impuse de Uniunea Europeană.

Titus Corlățean a mai precizat că fostul premier al Ucrainei, Iulia Timoșenko, a exprimat în scris o susținere clară pentru semnarea acordului de la Vilnius.

Eu cred că, paradoxal, dacă această decizie luată de conducerea politică a Ucrainei se va menţine, cred că se vor concentra eforturile Uniunii Europene asupra Republicii Moldova, a Georgiei şi cred că vor fi efecte mai degrabă benefice pentru cele două ţări”, a mai spus Ministrul Afacerilor Externe.

Ucraina a suspendat pregătirea acordului de asociere cu Uniunea Europeană a cărui semnare era pe ordinea de zi a summitului de la Vilnius din 28-29 noiembrie, potrivit unui decret al premierului Mikola Azarov.

Urmăriți în materialul video de mai sus declarațiile integrale ale ministrului Titus Corlățean, făcute în emisiunea „Imparțial” de la Digi24.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri