Ucraina denunţă o „invazie armată”. 6.000 de militari ruşi au fost mobilizaţi în Crimeea

Data publicării:
Control Crimeea Berkut - AFP Mediafax Foto-VIKTOR DRACHEV

 

ACTUALIZARE 14.22. Peste 10.000 de persoane s-au adunat, sâmbătă, în oraşul ucrainean Doneţk, fieful preşedintelui demis, Viktor Ianukovici, pentru a protesta faţă de noile autorităţi instalate la Kiev. „Rusia, Rusia!”, au scandat manifestanţii, arborând steaguri ruse pe o scenă improvizată.

Organizatorii mitingului au declarat că susţin „aspiraţiile regiunii Crimeea de a deveni parte a Rusiei”.


Actualizare 12:00: Aproximativ 6.000 de militari ruşi au fost trimişi în Peninsula Crimeea, estimează Ministerul ucrainean al Apărării, în timp ce Moscova susţine că mobilizarea trupelor este în concordanţă cu acordurile militare cu Kievul.

Serviciile de securitate ucrainene sunt în stare de alertă maximă în regiunea autonomă Crimeea, dar premierul Arseni Iaţeniuk a dat asigurări că armata ucraineană nu va reacţiona la provocările Rusiei.

Preşedintele Statelor Unite, Barack Obama, a avertizat Rusia că o intervenţie militară în Ucraina va fi profund destabilizatoare.

Însă Rusia susţine că mobilizarea trupelor este în concordanţă cu acordul încheiat cu Kievul privind activitatea Flotei Ruse din Sevastopol.


Membrii forţei antirevoltă Berkut au fost invitaţi miercuri de către autorităţile de la Sevastopol să se alăture trupelor din oraş, care găzduieşte Flota rusă la Marea Negră, în Crimeea. Aceştia au răspuns imediat invitaţiei, iar în prezent fac legea în zonă.

Membrii acestei poliţii, mascaţi şi înarmaţi, au fost surprinşi în timp ce verifică maşinile care trec circulă pe o autostradă ce face legătura între peninsulă şi continent, în apropiere de oraşul Armyansk, informează Mediafax.

În zonă a fost instalată o barieră, care este păzită de oameni înarmaţi. Ministerul rus de Externe a anunţat, vineri, că Moscova le va oferi paşapoarte ruse agenţilor unităţii ucrainene Berkut.

Au fost surprinse, de asemenea, imagini cu poliţia locală care încearcă să-i împiedice pe locuitori să-i agreseze pe oficialii de la Kiev trimişi să discute cu autorităţile din Crimeea.

Miercuri, locuitorii din Crimeea au arborat steagul Rusiei pe clădirea Parlamentului regiunii autonome, la Simferopol, capitala Crimeei, protestând faţă de acţiunile noilor autorităţi de la Kiev. Ei agitau steaguri ale Crimeei, Rusiei şi ale Flotei ruse la Marea Neagră, şi scandau "Berkut!" şi "Rusia!". 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri